Mitral Kapak Yetmezliği: İyi Haberler Makalede

Temmuz 30, 2018 0 Comments

Mitral Kapak Yetmezliği: İyi Haberler Makalede - https://www.sagliklimiyim.com/mitral-kapak-yetmezligi-iyi-haberler-makalede/


Mitral kapak yetmezliği, mitral kapakçığın geriye doğru açılarak kanın bir kısmının odacığa geri akmasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu olduğu zaman, odacıktaki baskı artar.





Mitral Kapak Yetmezliği Kısaca


Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.



  • Dikkat


  • Normal


Endişelenmeli miyim?


Akıntının miktarına bağlı olarak, farklı belirtiler ortaya çıkabilir. Fakat iyi haber ise bu belirtileri azaltmak için ilaçların olması ve ameliyatla kapakçığın değiştirilebilmesidir.




Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?


Düzensiz kalp atışı, geceleri inatçı öksürük, nefes yetmezliği hissi, egzersiz sırasında gereksiz yorgunluk, kalp hırıltısı, ayaklarda, bileklerde ve bacağın alt kısımlarında şişlik gibi belirtiler varsa bunu şişkinlik de takip ediyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım almalısınız.




Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?


Mitral kapak yetmezliği için Kardiyoloji, Kalp ve Damar Cerrahisi bölümlerine gidilir.








Mitral Kapak Yetmezliği Nedir?



Kalbinizde kanın bir odacıktan diğerine geçmesini kontrol eden kapakçıklar bulunur. Mitral kapakçık kalbinizin üst ve alt taraflarına akışını sağlar.






Mitral kapak yetmezliğinde, kapakçık tam kapanamaz ve kanın bir kısmı odacığa geri akar. Bu durumda odacıkta kalan kanı yeniden pompalamak için kalp daha güçlü kasılmak zorunda kalır.


Küçük akıntılar çok yaygındır ve çoğu insan bunun olduğunu farketmez bile. Şiddetli mitral kapak yetmezliği kalp kaslarının zayıflamasına ve dolayısıyla kalp yetmezliğine sebep olabilir.



Mitral Kapak Yetmezliğinin Belirtileri



Mitral kapak yetmezliğinin belirtileri şunlardır:


  • Düzensiz kalp atışı (çarpıntı, hızlı kalp ritmi)

  • Geceleri inatçı öksürük

  • Nefes yetmezliği hissi (egzersiz sırasında veya geceleri)

  • Egzersiz sırasında gereksiz yorgunluk

  • Kalp hırıltısı

  • Ayaklarda, bileklerde ve bacağın alt kısımlarında şişlik

Bazı insanlarda hiçbir belirti görülmez. Diğerleri yavaş bir ilerleme fark eder. Birinin bu hastalığa sahip olduğunu anlamasının tek yolu doktorun normal bir kontrol sırasında kalp hırıltısı duymasıdır.


Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Eğer yukarıdaki belirtileri gözlemliyorsanız en yakın zamanda doktora görünmelisiniz. Eğer şişlikleriniz varsa, acilen doktora görünmeniz gerekir.



Mitral Kapak Yetmezliğinin Komplikasyonları Nedir?



Kalp Yetmezliği

Bu zamanla gelişebilir. Şişmelere, nefes yetmezliğine yorgunluğa sebep olur.


Kan Pıhtıları

Eğer sol atardamar genişlerse, içeride pıhtı oluşabilir. Bu çok tehlikelidir, çünkü pıhtılar kalbin farklı bölgelerine taşınabilir ve kalp krizine sebep olabilir, beyine taşınabilir ve felce sebep olabilir veya vücudun farklı bölgelerine tıkanma yaratabilir.


Atriyum Kasılması

Kalp kasıldığı zaman, çok düzensiz ve hızlı atar. Bu da çarpıntıya ve nefes yetmezliğine sebep olabilir. Atrium kasılması ve kan pıhtıları birlikte çok tehlikelidir ve genelde birlikte orta çıkarlar. Atrial kasılma yaşayanlara genellikle tedbir amaçlı kan sulandırıcı ilaçlar verilir.


Kalp iç zarı iltihabı

Bu daha az yaygın bir komplikasyondur ve kapakçığın iltihaplanmasıyla oluşur. Eğer çok çabuk tedavi edilmezse çok ciddi hastalıklara yol açabilir.



Mitral Kapak Yetmezliğinin Nedenleri



Mitral kapak yetmezliği kronik olabilir veya olmayabilir. Aşağıda bu iki tipin açıklaması vardır:


Kronik Mitral Kapak Yetmezliği

Bu tip yavaş gelişir. Sebep genellikle zamanla zedelenen zayıf bir kapakçıktır. Sebep ayrıca ateşli romatizma, doğuştan kalp bozuklukları, kapakçıkta kalsiyum birikmesi ve kalp yetmezliği olabilir.


Kronik Olmayan Mitral Kapak Yetmezliği

Mitral kapak yetmezliği öldürür mü? Bu tip aniden gelişir ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Kapakçığın aniden yırtılması ve kanın akmasıyla meydana gelir. Bu durumda kalp yeniden kan akışını sağlayamaz. Bu tipin ortaya çıkma nedenleri: kalp enfeksiyonları ve kalp krizidir.







Mitral Kapak Yetmezliği Tedavisi



Tedavi şekli hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Tedaviye aşağıdakiler dahildir:


İlaçlar



  • ACE Inhibitorleri (Anjiotensin-Dönüştürücü Enzim): Bunlar kalbin çalışmasını kolaylaştırır ve kalp yetmezliği belirtilerini azaltır.


  • Kan Sulandırıcılar: Warfarin (Coumadin) eğer atrium kasılması ve kan pıhtısı oluşma riski varsa verilir.


  • Diyüretikler: Eğer kalp yetmezliğiniz varsa, diyüretikler vücuda ekstra sıvı takviyesi yaparak böbreklerin daha fazla idrar üretmesini sağlar. Bu da vücuttaki sıvı miktarının artmasına ve kalbe kanın geri akışının kolaylaşmasına yardımcı olur.


  • Anti-Aritmik İlaçlar: Bu ilaçlar kalp ritmini düzenlemeye yardımcı olur.


  • Antibiyotikler: Eğer mitral kapak yetmezliğiniz varsa, enfeksiyon oluşma riskine karşı tedbir olarak antibiyotik kullanmanız gerekebilir. Diş tedavileri ve ameliyat öncelerinde antibiyotik almanız gerekir.

Kardiyoversiyon (Elektroşok) Tedavileri

Eğer atrium kasılması problem yaratırsa, doktorlar kalbi normal ritmine döndürmek için elektroşok uygulayabilir.


Mitral Kapak Yetmezliği Ameliyatı

Mitral kapak yetmezliği çok şiddetliyse, ameliyat gerekebilir. Bir kalp cerrahı MR sonuçlarınıza göre sizin için en iyi tedavi yönteminin seçilmesinde yardımcı olacaklardır. Bu prosedüre şunlar dahildir:



  • Kapakçık Onarımı: Kapakçık onarılır ve güçlendirilir.


  • Kapakçık Değişimi: Hayvansal dokulardan veya mekanik olarak yapılan kapakçıklar mevcuttur.

Mitral kapak yetmezliği olanlar nelere dikkat etmeli?


Günlük yaşantınızda değişiklikler yapmak bu hastalıkla daha iyi baş edebilmek ve kalbinizin sağlığı için önemlidir:


Tansiyon kontrolleri

Tansiyonunuzu günlük olarak ölçün ve kontrol altında tutmak için önlemler alın.


Kalp için sağlıklı yiyecekler yiyin

Yağı, şekeri, tuzu ve işlenmiş karbonhidratları az bulunduran kalp dostu gıdalarla beslenin. Bolca taze meyve sebze, yağsız et ve sağlıklı yağlar tüketin.


Kafeini azaltın

Düzensiz kalp atışlarının önüne geçmek için kafeini azaltın. Mümkünse kafeinsiz içecekler tercih edin.


Alkol alımını azaltın

Eğer fazla alkol alırsanız kalp ritminiz bozulabilir. Alkol ayrıca kalbi zayıflatabilir.


Egzersiz yapın

Eğer egzersiz yapmıyorsanız, şimdi -doktorunuz da onayıyla- başlamanın tam zamanı. Yavaş başlayın ve kendinizi fazla zorlamayın.


Kilo verin

Kalbinizin daha az zorlanmasını sağlar.






Düzenli olarak doktora görünün

Kardiyologunuz ve doktorunuzla düzenli olarak görüşün. Çocuk sahibi olmak isteyen bir kadınsanız hamilelik konusunda doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Hamile olmak kalbi daha fazla zorlar ve kardiyologunuzun özel ilgisini gerektirebilir.





#MitralKapakYetmezliğiNedir, #MitralKapakYetmezliğiTedavisi, #MitralKapakYetmezliğiİyiHaberlerMakalede, #MitralKapakYetmezliğininBelirtileri, #MitralKapakYetmezliğininKomplikasyonlarıNedir, #MitralKapakYetmezliğininNedenleri
https://is.gd/jlLYs8
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: