Omuzda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi

Temmuz 31, 2018 0 Comments

Omuzda Sinir Sıkışması Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/omuzda-sinir-sikismasi-belirtileri-ve-tedavisi/


Omuzda sinir sıkışması, sinir etrafındaki doku üzerine çok fazla baskı uygulandığında ortaya çıkar. Omuzda sinir sıkışması, incinmeler ya da dokunun şişmesine sebep olan durumlar veya zarar görmüş kemiklerden kaynaklanabilir.


Bu tür bir incinmeye sebep olabilecek olan birkaç farklı sebep bulunmaktadır. Bazı durumlarda kemik ya da kıkırdak dokudaki incinmeler omuzdaki incinmenin nedeni olabilir, ama çoğunlukla omuzda sinir sıkışması kaslar ya da bağ dokudaki bir incinmeden kaynaklanır. Çoğu vakada, etkilenen alandaki basıncın kalkması şartı ile omuzda sinir sıkışması kalıcı bir hasara yol açmaz.








Omuzda Sinir Sıkışması Belirtileri



Hastaların sinir sıkışması yaşadığına dair ipucu verebilecek olan birkaç klasik belirti bulunmaktadır:






  • Kolda sinirin baskıya uğraması sebebiyle uyuşukluk ya da his kaybı yaşanabilir.

  • Bu durum ayrıca kol boyunca ‘batma ve iğnelenme’ tarzı bir karıncalanma ya da sanki kol uykuya yatmış gibi bir his yaşanmasına sebep olabilir.

  • Sinirin sıkıştığı alandan yayılan keskin ve yanma hissine benzeyen bir ağrı gözlenir.

  • Eğer sinir sıkışması omurgaya yakın bir yerdeyse, hapşırma gibi hızlı hareketler bu ağrının artmasına hatta kasta seğirme ve güçsüzlüğe de yol açabilir.

  • Sinir sıkışmasının belirtileri genellikle dinlenirken ve uyurken artar.


Omuzda Sinir Sıkışmasının Nedenleri



Omuzda sinir sıkışmasına yol açabilecek birkaç farklı sebep vardır.


Yanlış duruş

Obezite problemi yaşayanlar ayrıca duruş bozukluğu gösterdikleri durumlarda sinir sıkışması riski artmış olur.

Hamilelik. Hamilelik dolayısıyla yaşanan şişkinlik durumu sebebiyle sinir ve sinir yollarına uygulanan fazla baskıdan dolayı hamile kadınların sinir sıkışması yaşaması riski de artar.


Büyük göğüsler

Büyük göğüslü kadınların duruş bozuklukları sebebi ile omuzda sinir sıkışmasına yakalanma riski daha yüksektir. Bazıları, genetik olarak sinir sıkışması riskini artıran durumlara daha yatkındır.


Obezite

Obezite de sinir sıkışması riskini artıran faktörlerdendir. Fazla ağırlık kaslara ve sinirlere aşırı baskı yaparak sinir sıkışmasına sebep olabilir.


Bazı sağlık problemleri

Bazı sağlık problemleri de sinir sıkışmasına yol açabilir. Romatoit artrit zamanla sinire baskı yapıp zarar vererek sinir sıkışması riskinin artmasına yol açabilir. Kemik çıkığı ya da osteoartritteki gibi kemik kalınlaşması durumu, omurganın sertleşerek omuzdaki sinirin alanını daralttığından ötürü sinir sıkışması ile sonuçlanabilir.


Karpal Tünel Sendromu

Sinir sıkışmasına yol açabilecek yaygın bir etken olan karpal tünel sendromu daha çok kadınları etkilemektedir.







Omuzda Sinir Sıkışması Tedavisi



Eğer sinir sıkışması tedavisi için doktora başvurursanız, tıbbi geçmişinizi ve sizi bu rahatsızlığa iten aktiviteleri araştırarak işe başlayacaklardır. Kolun hareket yeteneğini anlamaya yönelik bazı kas tetkikleri ve egzersizleri yapılabilir. Ayrıca doktor, bu durumun altında yatabilecek başka sebepleri elemek için MR ve kan testleri yapabilir.


Egzersiz

Sinir sıkışması tanısı koyulduktan sonra, ağrıyı azaltmaya yönelik yapılabilecek birkaç egzersiz bulunmaktadır. Bu egzersizler, sinirin şişmiş ya da zarar görmüş kas tarafından sıkıştırıldığı durumlarda daha çok işe yaramaktadır.


Çene uzatma

Çenenizi yavaşça göğse ve sağ alta doğru hareket ettirin. 10-15 saniye kadar bu pozisyonda kalın, daha sonra rahatlayıp aynı hareketi sol tarafa doğru yapın, bunu her iki taraf için 5’er kez tekrarlayın.


Omuz silkme

Çene uzatma işlemini takiben, kollarınızı yanınızdan aşağıya bırakın ve omuzlarınızı çeneize yaklaştırın, daha sonra omurgaya doğru ileri ve geri çevirin. 15 seferlik setler halinde ve 30 saniyelik aralar vererek bu hareketi devam ettirin.


Bank hareketi

Omuz silkme hareketini bank hareketi ile devam ettirebilirsiniz. Vücuda verilebilecek bir zarardan ötürü, ağırlığınızı süpürge sapı ya da bir tezgah ile kısıtlayabilirsiniz. Yere uzanıp süpürge sapını omuz hizasında tutun ve kolunuz düz olana kadar yukarıya itin. Bu hareketi 15 kere tekrarlayın ve 30 saniye ara vererek bir set daha yapın.






Tıbbi Tedavi

Sinir sıkışması ayrıca iboprofen gibi steroit içermeyen iltihap sökücü ilaçlar (NSAID) ile de sinir etrafındaki şişkinliğin indirilmesi amacıyla tedavi edilmelidir. Eğer sinirlerdeki ağrı çok şiddetli ise doktorunuz iltihabın ağrıya yol açtığı bölgeye enjeksiyon ile müdehalede bulunabilir. Sinirin haftalar boyunca iyileşme göstermediği aşırı durumlarda ameliyat ile kemik çıkığının alınması ya da yakındaki sinirlere zarar verebilcek olan kaymış omur disklerinin düzeltilmesi amacıyla bir ameliyat da gerekebilir.





#BankHareketi, #BazıSağlıkProblemleri, #BüyükGöğüsler, #ÇeneUzatma, #Egzersiz, #KARPALTÜNELSENDROMU, #Obezite, #OmuzSilkme, #OmuzdaSinirSıkışmasıBelirtileri, #OmuzdaSinirSıkışmasıBelirtileriVeTedavisi, #OmuzdaSinirSıkışmasıTedavisi, #OmuzdaSinirSıkışmasınınNedenleri, #TıbbiTedavi, #YanlışDuruş
https://is.gd/yBB3Y4
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: