Parmak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 31, 2018 0 Comments

Parmak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/parmak-uyusmasi-nedenleri-ve-tedavisi/


Parmak uyuşması veya parmak uçlarının uyuşması; uzun süre hareketsiz kalmaya ya da aşırı sıcaklık değişimlerine aniden maruz kalmaya vücudun verdiği geçici bir tepki olabilir. Bununla birlikte daha önemli ve ciddi bir hastalık sebebiyle de ortaya çıkabilir.


Parmaklardaki iğnelenme hissi veya uyuşukluk birçok tıbbi, cerrahi ve hormonal durumda görülmektedir. Eğer parmaklarda uyuşma sonrası deri renginde veya duyularda değişiklik görülürse, kalıcı hasarın veya dokularda bozulmaya sebep olan patolojik işlemlerin durdurulması için ciddi tıbbi müdahalenin yapılması gerekir.








Parmak Uyuşması Nedenleri



Parmak uyuşması genellikle geçici veya ciddi bir hastalığın belirtisidir. Şikayetlerin azaltılması için temel nedenlerin ve ortaya çıkış şeklinin tanımlanması çok önemlidir. Parmaklarda uyuşukluğun sıkça görüldüğü bazı tıbbi durumlar şunlardır:






Karpal Tünel Sendromu
Karpal tünel sendromu orta sinirin karpal tünelden çıkışı (bilek eklemi hizasında) boyunca sıkışması sonucu ortaya çıkar. Ağır fiziksel aktiviteler, tekrar eden el hareketleri veya bilek seviyesinde aktiviteler (uzun süre bilgisayar kullanma, ağırlık kaldırma) karpal tünel sendromuna sebep olabilir.


Ayrıca hamilelik ve hormonal bozukluklar da karpal tünel sendromuna yol açabilir. Bu hastalık sonucunda ellerde, parmaklarda ve parmak uçlarında uyuşma, ağrı hissedilebilir.


Dirsek Kemiği Siniri Sıkışması

Dirsek kemiği sinirleri ellerden ve ön koldan geçer ve genellikle ellere kas ve tendon kılıfının altından girer. Bununla beraber belli aktiviteler, elin genel duruşu, travmatik olaylar ve kaza sonucu olan düşmeler ağrıya, el kaslarında rahatsızlık ve duyu kaybına ve parmaklarda uyuşukluğa yol açan dirsek kemiği sıkışmasına sebep olur.


Periferik Nöropati
Periferik nöropati sinirlerde uzun süreli iltihap veya hasar sonucu meydana gelir. Etkilenen alandaki sinirlerde uyuşmaya ve his değişkenliğine sebep olur. Eğer tetikleyici unsur kontrol altına alınmazsa hastalık, ana kas grupları ve vücudun organlarına yayılabilir.


Periferik nöropati, uzun süre ayakta durma, iyi kontrol edilemeyen diyabet, MS hastalığı, kronik alkoliklik, B12 vitamini gibi mikro besinlerin eksikliği, civa gibi ağır metal zehirlenmesi sonucu ortaya çıkar.


Boyun Kireçlenmesi (Servikal Spondiloz)

Kemik hasarı hastalıkları sebebiyle (ilerleyen yaş, duruş bozuklukları, diyabet, osteoporoz, kemik tümörü, osteopeni gibi hormon bozukluklarının sonucu olarak) boyun omuru, aşırı aşınma ve boyun sinirlerini içeren kanalın açıklığını değiştiren yırtılmalara maruz kalır. Boyun sinirlerinin sıkışması veya çarpması üst uzuvlarda hareket kabiliyetinin sınırlanmasına sebep olarak tutukluk, ağrı ve parmak uyuşmasına yol açar.


Dolaşım Bozukluğu
Dolaşım bozukluğu, ana pompalama ünitesi olan kalple veya diğer dolaşım organlarla ilgili olabilir. Parmağa giden kanın tamamen engellenmesi ya da yetersiz olması durumunda parmakta uyuşma ve tutukluk görülür. Aşırı ritim bozukluğu durumlarında, kalp, beyin ve diğer hayati organlara yeteri kadar kan pompalayamadığından doku ölümü ve iskemik durumuna yol açabilir.


Felç

Felç, beynin motor aktiviteleri kontrol eden bölümüne giden kanda aniden oluşan kesinti durumunda ortaya çıkar. İskemik değişiklikler orta dereceli olduğunda karıncalanma ve uyuşukluk en çok görülen belirtilerdir. Eğer hiçbir müdahale yapılmazsa hareket kabiliyetinin tamamen kaybı yaşanabilir.






Mineral ve Vitamin Eksikliği

Bazı mineral ve vitaminlerin eksikliği, kasların kasılıp gevşeme aktivitesini etkileyerek parmaklarda uyuşukluğa sebep olabilir. Bunlar; kalsiyum eksikliği, magnezyum ve çinko eksikliği ve B12 vitamini eksiklikleridir. Bundan başka böbrek yetmezliğine bağlı olarak D vitamini eksikliği de sayılabilir.


Diyabetik Nöropati

Uzun süre devam eden ve iyi yönetilemeyen şeker hastalığı, sinir uçlarını etkiler. Diyabetik nöropatinin diğer özellikleri duyu ve hislerde farklılık, aşırı susama, bitkin hissetme ve aşırı idrar boşaltımıdır.


Diğer Sebepler

Diğer sebepler arasında radyasyon, bazı kimyasallar, ağır metallere maruz kalma, dolaşım sistemi bozuklukları ve uzun süreli sigara kullanımı sayılabilir.



Parmak Uyuşması Tedavisi



Uzun süre devam eden parmak uyuşması panik ve kaygı bozukluğuna sebep olabilir. Bununla birlikte altında yatan başka hastalıkların habercisi de olabilir. Aşağıda sıralanan tedavi yaklaşımları ile parmak uyuşmasının şikayetleri kontrol altına alınabilir:


Düzenli Egzersiz

Doğuştan gelen ya da sonradan ortaya çıkan durumların kontrolünde genellikle rahatsızlığın azaltılması için fizik tedavi ve rahatlama egzersizleri önerilir. Eğer uyuşukluk ve karıncalanmanın rahatsız edici şikayetleri hamilelik gibi fizyolojik bir durumdan kaynaklanıyor ise, rahatlama ve stres azaltmaya yönelik uygulamaların fazlaca yardımı dokunur.


Dolaşımın Arttırılması

Zayıf kan dolaşımı sinirlerin ve kan damarlarının boşluğunu etkiler. Bazı egzersizler ve masaj terapileri etkilenen organa giden kanı artırarak herhangi bir hastalığın ilerlemesini durdurabilir.


Sıcak-Soğuk Kompres

Sıcak ve soğuk kompres, iltihaplı şişkinlikten kaynaklanan ağrının azalmasına (uyuşukluğun azaltılması için etkilenen alana giden kanın artırılması ile) ve şişkinliği indirerek sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur.


Beslenme Alışkanlıklarının Değiştirilmesi

Kan dolaşımındaki değişikliğin kalıcı olması için, beslenme alışkanlığınızı düşük kolesterol, yüksek lif, yüksek antioksidan içerecek şekilde değiştirmeniz gerekir. Ek olarak tansiyonunuzu ve kolesterol seviyenizi kontrol altına almak için alışkanlıklarınızda değişiklik yapmanız ve sigarayı bırakmanız gerekmektedir.


Yaşam tarzı değişikliği

Şikayetlerin aşırı fiziksel aktivite ve fleksor retinakulumun (bağ doku ve sinirlerin koldan ele girmesine yarayan yumuşak doku) içindeki basıncın artması sebebiyle oluştuğu durumlarda bazı yaşam tarzı değişiklikleri gerekebilir. Ağrı ve uyuşukluğun giderilmesi için ilaç ve masaj gereklidir.






Vitamin Takviyesi

Multivitamin takviyeleri alabilir ve size en uygun besin takviyesini tavsiye etmesi için bir sağlık uzmanına danışabilirsiniz.





#BeslenmeAlışkanlıklarınınDeğiştirilmesi, #BoyunKireçlenmesiServikalSpondiloz, #DiğerSebepler, #DirsekKemiğiSiniriSıkışması, #DiyabetikNöropati, #DolaşımBozukluğu, #DolaşımınArttırılması, #DüzenliEgzersiz, #FELÇ, #KARPALTÜNELSENDROMU, #MineralVeVitaminEksikliği, #ParmakUyuşmasıNedenleri, #ParmakUyuşmasıNedenleriVeTedavisi, #ParmakUyuşmasıTedavisi, #PeriferikNöropati, #SıcakSoğukKompres, #VitaminTakviyesi, #YaşamTarzıDeğişikliği
https://is.gd/SA0gdB
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: