Piriformis Sendromu: Uzun Süren Ağrılar
Piriformis Sendromu: Uzun Süren Ağrılar - https://www.sagliklimiyim.com/piriformis-sendromu-uzun-suren-agrilar/
Piriformis kası kaba etin içinde kalça ekleminin üzerindedir. Uyluk kemiğini vücut dışına çevirip kalça eklemini sabitleyerek yürümeyi sağlar, dengeyi korur ve vücut ağırlığının kaymasını sağlar. Siyatik sinirleri piriformis kası boyunca uzar ve sonra bu kasın içinden geçer, bacağın arkasından aşağı doğru iner ve daha küçük dallara ayrılarak ayakta son bulur. Piriformis Sendromu, piriformis kasının beklenmedik şekilde (örneğin kas spazmı nedeni ile) siyatik sinirlere baskı yapması sonucu oluşan nöromasküler (kas – sinir) durumdur.
Piriformis Sendromu Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
Dikkat
Normal
Piriformis Sendromu Nedir?
Piriformis Sendromu, piriformis kasının beklenmedik şekilde (örneğin kas spazmı nedeni ile) siyatik sinirlere baskı yapması sonucu oluşan nöromasküler (kas – sinir) durumdur.
Ne Zaman Doktora Gitmeliyim?
Travmatik yaralanma sonrası artan ağrı, birkaç haftadan uzun süren ağrılar, belde oluşan ani ve şiddetli ağrı, zayıflık, hissizlik, şiddetli bacak ağrısı, idrar veya dışkıyı kontrol edememe gibi durumlarda tıbbi yarım alınır.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Piriformis sendromu için Ortopedi ve Travmatoloji bölümüne gidilir.
Piriformis Sendromunun Belirtileri ve Nedenleri
Piriformis Sendromu yürümek, koşmak, merdiven çıkmak ya da uzun süre oturmak gibi gündelik aktivitelerden doğabilir. Bu sendrom düşmek veya araba kazası geçirmek gibi travmatik yaralanmalar sonrası da oluşabilir.
Pirifomis Sendromunun en vurgulu belirtisi kalçadan bacağın arkasına doğru inen ağrı, duyarsızlaşma ve karıncalanma hissidir. Bu durum siyatik olarak bilinir. Kaba etin derininde algılanan şiddetli bir yanma hissi ile başlayabilir.
Piriformis Sendromunun Tedavi Yöntemleri
Piriformis Sendromu çoğunlukla ilaçlarla ve yaşam tarzı değişiklikleri ile düzelir. Tedavi edilmezse telafisi mümkün olmayan sinir hasarı ile sonuçlanabilir, dolayısıyla doktora giderek tavsiyelerine kulak vermek çok önemli. Aşağıda birtakım tedavi seçenekleri ve kişisel bakım ipuçları var:
Bazı Aktivitelerden Kaçının
Bisiklet sürmek ve koşmak gibi aktiviteler ağrınızın artmasına neden oluyorsa bir süre ara verin.
Yürüyüşe Çıkın
Uzun süreli oturmalardan kaçının, kısa yürüyüşler ve açma germe hareketleri yapın.
Buz Torbası ve Sıcak Su Torbası Kullanın
Rahatsızlığın erken dönemlerinde her gün günde birkaç defa on beş dakikalığına etkilenen bölgeye buz torbası uygulayın. Birkaç gün sonra buz torbasını sıcak su torbası veya ısıtma yastığı ile değiştirin. Ağrı devam ederse buz torbası uygulamasına devam edin.
İlaçlar
İbuprofen (Motrin, Advil), aspirin, parasetamol (Tylenol), naproxen (Aleve) gibi steroid içermeyen iltihap giderici ilaçlar ağrınızı azaltacaktır.
Masaj Yapın
Etkilenen bölgeye masaj yapın. Yumuşak bir masaj, buz tedavisi ile birlikte uygulanabilir. Karnınızın üzerine uzanın ve birisinden büyük bir buz parçası ile ya da buz torbası ile ağrıyan bölgeye dikkatlice masaj yapmasını rica edin. Buz parçası kullanıyorsanız masaj süresinin 8-10 dakikayı geçmediğinden emin olun, yoksa soğuk yanığınız olabilir. Buz masajları özellikle ağrıyı artıran aktivitelerden hemen sonra uygulanırsa etkili sonuç verir.
Piriformis Sendromu Enjeksiyon
Kendi uyguladığınız tedavi yöntemleri ağrınızı hafifletmediyse, doktorunuz siyatik sinirlerle piriformis kası arasına steroid şırınga edebilir. Bu acınızı dindirecektir.
Piriformis Sendromu Ameliyatı
Ciddi vakalarda siyatik sinirleri üzerindeki baskıyı azaltmak için ameliyat gerekebilir.
Piriformis Sendromu Egzersizleri
Piriformis kasına açma germe yaparsanız siyatik ağrıyı dindirebilirsiniz. Ağrınızı dindirmek ve hareket kabiliyetinizi artırmak için priforilis, diz kapağı ve kalça arası kasları (hamstring), kalça kaslarına uygulanabilecek açma germe hareketleri mevcuttur.
- Sırtüstü uzanın, bacaklarınızı düz tutun. Ağrıyan bacaktaki ayağınızı diğer bacağınızdaki dizinizin dış tarafına yerleştirin. Bükülen dizinizi diğer bacağınıza doğru gerginliği hissedene kadar kibarca iteleyin. Yavaşça ilk pozisyona dönmeden önce bu konumunuzu 30 saniye boyunca koruyun. Çok fazla germeyin, dizinizi zemine yaklaştırmaya çalışmayın. Bu egzersizi üç defa tekrarlayın.
- Dizlerinizi bükerek ayaklarınız yere basacak şekilde sırtüstü uzanın. Ağrıyan bacağınızı diğer dizinizin üzerine atın. Ellerinizi sağlam bacağınızdaki dizinizin arkasından biraz alttan olacak şekilde birleştirin. Sonra hafifçe bacaklarınızı gerginliği hissedene kadar ağrıyan bacağınız tarafındaki omzunuza doğru kaldırın. 30 saniye tutun. Yavaşça ilk pozisyonunuza dönün. Bu uygulamayı üç defa yapın.
Önlemler
Piriformis Sendromuna yakalanmamak için veya belirtilerin şiddetlenmemesi için aşağıdaki ipuçlarını takip edin:
- Ayakta iken ve otururken doğru pozisyon aldığınızdan emin olun.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Kalçalarınıza çok yük vererek uzun süre oturmayın veya uzanmayın.
- Taşıma-kaldırma aktivitelerinde doğru teknik kullandığınızdan emin olun. Yerden bir şeyler alırken dizinizi kırın ve çömelin, sırtınızı düz tutun, yerden kaldırdığınız şeyi gövdenize yakın tutun. Eğilmeyin ve belinizi bükmeyin.
#Önlemler, #PiriformisSendromuUzunSürenAğrılar, #PiriformisSendromununBelirtileriVeNedenleri, #PiriformisSendromununTedaviYöntemleri
https://is.gd/PHWY9o
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: