Safra Kesesinde Çamur Belirtileri ve Tedavisi
Safra Kesesinde Çamur Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/safra-kesesinde-camur-belirtileri-ve-tedavisi/
Safra kesesinde çamur, safra kesesi taşının başlangıçtaki halidir. Kolesterol çökeltilerinden oluşan safra kesesinde çamur, çoğu zaman ilaç tedavisi gerektirmez. Vakaların tamamına yakını ev tedavileri ve kontrollü beslenme ile hafifleyecek veya kaybolacaktır.
Safra Kesesinde Çamur Belirtileri
Safra kesesinde çamur tek başına çoğu zaman herhangi bir belirtiye yol açmaz. Vakaların çoğu bir ultrason testi esnasında tesadüfen fark edilmektedir. Ancak ısrarlı ve çok miktarda olursa aşağıdaki hastalıklara yol açabilir:
- Safra kesesi taşları
- Akalküloz kolesistit: Safra taşı etkisi olmadan ortaya çıkan safra kesesi iltihabı
Her iki durumda da aşağıdaki belirtilerin ortaya çıkma riski vardır:
Safra kesesi ağrısı: En yaygın görülen belirtidir. Bu ağrı sağ üst karında hissedilir, sırta vurabilir. Yağlı ve baharatlı gıda tükettikten sonra şiddetlenebilir.- Sarılık, göz beyazının veya cildin sararması
- Yüksek ateş
- Hazımsızlık, şişkinlik, bulantı, kusma gibi sindirim sorunları
Safra Kesesinde Çamur Neden Olur?
Çözülmeye karşı dayanıklı olan kolesterol bileşenleri ve safra tuzları arasındaki denge yitimi safra kesesinde çamura yol açabilir.
1Hızlı Kilo Verme
Kısa zamanda çok fazla kilo vermek safra kesesinde çamura neden olabilir. Safra kesesi, karaciğerden salgılanan safra sularının geçici olarak depolandığı yerdir. Özellikle yağlı yemeklerden sonra safra kesesi düzenli olarak boşalır.
Daha az yemek, daha az boşalma ve safra sıvısının safra kesesinde daha uzun süre beklemesi demektir. Bekleyen safra sıvısında kolesterol çökelmeleri riski artar ve safra kesesinde çamur ortaya çıkabilir.
2Alkol
Fazla alkol, karaciğerin fazla çalışmasına neden olur. Zorlanan karaciğer daha fazla safra sıvısı üretir. Anormal zorlanma sonucu artan safra sıvısı, daha fazla kolesterol bileşeni ve safra kesesinde çamur riskinin artması demektir.
3Hamilelik Ve Diğer Nedenler
Hamilelik esnasında yaşanan hormon dalgalanmaları safra kesesi çamuru riskini artırabilmektedir. Aşağıdaki etkenler de risk artışına yol açabilir:
- Oruç tutmak, uzun süreli açlıklar
- Seftriakzon, oktreotid gibi bazı ilaçlar
- Hayvansal gıdalara ağırlık vermek, aşırı miktarda yağlı gıda tüketimi
- Çeşitli nedenlerle ağız yolu ile beslenememe, sürekli damar yolundan veya cilt altından beslenme
- Sindirim yolu ameliyatları
- Organ nakilleri
- Uyuşturucu kullanımı
Safra Kesesinde Çamur Tedavisi
Safra kesesinde çamura iyi gelen bitkisel yöntemler vardır:
1Safra Üretimini Artırın
Karaciğerin doğal şekilde safra üretimini artırmak, safra kesesinde çamurun sökülüp atılmasını sağlayabilir. Aşağıdaki gıda ve takviyeler koleretik etki (safra artışı) sağlayarak tedaviye yardımcı olabilir:
- Ilık suya karıştırdığınız taze sıkılmış limon
- Enginar
- Pancar yaprağı
- Roka vb. tadı acı veya yakıcı olan salata yeşillikleri
- Hindiba, peygamber dikeni bitki çayları
- Sarımsak ve soğan
Çiğnendiği zaman tükürük salgısını artıran gıdalar safra artışını da sağlar. Safra artışı için yağlı et vb. tüketmek yerine, omega 3 gibi sağlıklı yağ ve yağ asitleri içeren gıdalara yönelebilirsiniz.
2Safrayı Akışkan Hale Getirin
Kolagog etki, safra kıvamının düşmesini ve ince bağırsağa daha kolay dökülmesini sağlar. Aşağıdaki gıda ve takviyeler kolagog etkileri ile safra kesesinde çamurun akarak kaybolmasını sağlayabilir:
- Roka, acı marul, karahindiba gibi acı yeşil yapraklı sebzeler
- Boğa dikeni
- Avokado
- Diken üzümü
- Aynısefa
- Papatya
- Zeytinyağı
- Zerdeçal
Not: Koleretik veya kolagog etkili ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.
3Safra Taşlarını Küçültün – Elma Sirkesi
Safra kesesinde çamur, safra kesesi taşının en büyük nedenidir. Safra taşlarının önüne geçmek hem daha büyük sıkıntıların önüne geçecek, hem de safra kesesinde çamurun safra kesesi dışına taşınabilmesini sağlayacaktır.
Bu amaca ulaşmak için, taş oluşumunda rol alan kalsiyumu çökelti içinden söküp almak gerekir. Asidik gıdalar bunu sağlar. En sağlıklı yöntem, yemeklerden önce bir yemek kaşığı elma sirkesi tüketmektir.
Dikkat: Asitli gıdalar dişteki kalsiyumu da çözerek diş çürüklerine yol açabilir. Tüketildikten sonra ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.
#SafraKesesindeÇamurBelirtileri, #SafraKesesindeÇamurBelirtileriVeTedavisi, #SafraKesesindeÇamurNedenOlur, #SafraKesesindeÇamurTedavisi
https://is.gd/ksTRxk
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: