Streptokok Enfeksiyonu: Belirtileri ve Tedavisi
Streptokok Enfeksiyonu: Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/streptokok-enfeksiyonu-belirtileri-ve-tedavisi/
Streptokok enfeksiyonu, boğazda ağrı ve iltihaplanmaya neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. A grubu Streptokok bakterisinin bulaşması ile oluşur. Farklı yaş grubundaki çocuk ve yetişkinleri etkileyebilir. 5 ile 15 yaş arasındaki çocuklarda daha fazla görülür. Bu bakteri hava ile veya dokunma yolu ile bulaşabilir.
Streptokok Enfeksiyonu Neden Olur?
A grubu Streptokok bakterisi burun ve boğazda yaşar. Bu bakteriyi taşıyanlar öksürme, hapşırma, aynı tabaktan yemek yiyip aynı bardaktan su içme gibi yollarla bakteriyi diğer insanlara bulaştırır. Ayrıca bu hastalığı taşıyanların yaralarına veya deri enfeksiyonlarına maruz kalarak da hastalığı kapabilirsiniz.
Streptokok Enfeksiyonu Belirtileri
Belirtiler tipik olarak 5 gün içerisinde kendini gösterir. Belirtilerin ciddiyeti ve yoğunluğu değişkenlik gösterir. Genel streptokok belirtileri şunlardır:
- Boğaz iltihabı (boğazda beyaz kısımlar oluşması)
- Boğaz ağrısı
- Üşüme
- Baş ağrısı
- İştah kaybı
- Ani ateş
- Boyun şişmesi (lenf düğümlerinde)
- Yutkunmada zorluk
Tüm boğaz iltihaplarının streptokok kaynaklı olmadığını akılda tutunuz.
Streptokok Enfeksiyonu Tıbbi Tedavisi
1 İlaçlar
Rahatsızlığınıza Streptokok teşhisi kondu ise doktorunuz büyük ihtimalle ağız yoluyla alınan antibiyotik verecektir. Streptokok için sıklıkla kullanılan iki ilaç vardır:
Penisilin: Genellikle ağız yolu ile alınır. Yutkunmanın zor olduğu durumlarda veya sürekli kusma varsa şırınga yolu ile de verilebilir.
Amoksisilin: Penisilin ailesindendir. Tadı daha güzel olduğu için ve çiğnenebilir tabletler hâlinde olduğu için çocuklarda tercih sebebidir.
Penisiline alerjisi olanlarda, doktor Keflex, Klaritromisin (Biaxin), Azitromisin (Zithromax, Zmax) veya Slindamisin de yazabilir. Bu ilaçlar hastalığın ilerlemesini durduracak, bulaşıcılığını azaltacak ve belirtilerini hafifletecektir.
2 Reçetesiz Tedaviler
Doktorunuz ağrınızın dinmesi için İbuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) veya Parasetamol (Tylenol, diğerleri) da tavsiye edebilir. Reye Sendromu tehlikesinden dolayı küçük çocuklara ve gençlere aspirin verilmemeli. Prospektüste yazılanları okuyun, kullanımından emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışın.
3 Ameliyat
Streptokok hastalığınız sıkça tekrarlıyorsa doktorunuz bademciklerinizin alınmasını uygun görebilir. Şu durumlarda ameliyata ihtiyaç doğabilir:
- Antibiyotik tedavisi almış olmanıza rağmen hastalığınız yıl içinde tekrarlamışsa
- Bademciklerin çevresinde tedaviye yanıt vermeyen apseler oluşmuşsa
- Ağzınızda bademcik iltihabından kaynaklanan sürekli kötü koku ve tat varsa
- Bademciğinizin üzerinde tümör varsa (Biyopsi gerekir)
Bademcikleri almak için genellikle Tonsilektomi uygulanır. Bademcikler üzerinde apse varsa, küçük bir kesik açılarak kurutulur. Buna rağmen bazı durumlarda bademciği aldırmak daha uygun olabilir. Bademcik alma ameliyatı için çocuklara genel anestezi yapılırken, yetişkinlerde lokal anestezi yeterlidir. Ses şiddeti ve tınısı ameliyattan sonra değişir. Birkaç gün boyunca nefesiniz kötü kokabilir. Operasyon sonrası küçük de olsa kanama riski mevcuttur.
Evde Uygulanabilecek Tedavi Yöntemleri
Streptokok genellikle büyük bir probleme dönüşmeyecektir. Bazı etkili yöntemlerle hastalığın belirtilerini yatıştırabilirsiniz:
Yeterince dinlenin
Uyku enfeksiyonla savaşırken yardımcı olur. Antibiyotiğe başladıktan sonra en az yirmi dört saat boyunca evde dinlenmelisiniz.
Su için
Bol bol su için. Boğazınızı nemli tutmak yutkunmayı kolaylaştırır ve sıvı tüketimi su kaybına engel olur. Yutkunmalarını zorlaştırmayacaksa çocuklar için biraz tatlandırıcı veya soda ekleyebilirsiniz.
Bir şeyler yiyin
Soğuk yiyecekler boğazınızı iyi hissettirebilir. Kremasız çorba, elma – patates püresi, rafadan yumurta gibi yutması kolay yiyecekler daha iyidir. Baharatlı ya da asitli gıdalardan uzak durun. Bakteri gelişimini hızlandırdığı için süt ve süt ürünlerinden de kaçının.
Gargara yapın
Tuzlu ılık su ile sık sık gargara yapmak boğazınızı yumuşatacaktır. Tuz ayrıca bakterilerin çoğalmasını önler. 250 ml suya bir çay kaşığının dörtte biri kadar tuz koyun. Gargara yaptıktan sonra suyu tükürün.
Nemli tutun
Nemlendirici kullanın. Böylece burun ve boğazınız nemli kalacağı için sıkıntınız azalır ve daha hızlı iyileşirsiniz. Nemlendiricinizi günlük olarak temizleyin. Tuzlu burun spreyleri de o bölgeyi nemli tutar.
Tahriş edici şeylerden kaçının
Sigara ve diğer tütün ürünlerinden, ağır kimyasallardan, temizleme ve boyama ürünlerinden uzak durun
Sakin ve yavaş olun
Basit uğraşlar planlayın. Vücudunuz iyileşmeye odaklandığı için bu süreçte yorgun olacaksınız. Film izleyin, kitap okuyun veya kestirin. En iyisi.
#EvdeUygulanabilecekTedaviYöntemleri, #StreptokokEnfeksiyonuBelirtileri, #StreptokokEnfeksiyonuNedenOlur, #StreptokokEnfeksiyonuTıbbiTedavisi, #StreptokokEnfeksiyonuBelirtileriVeTedavisi
https://is.gd/5QCLgD
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: