Varikosel Belirtileri ve Varikosel Ameliyatı
Varikosel Belirtileri ve Varikosel Ameliyatı - https://www.sagliklimiyim.com/varikosel-belirtileri-ve-varikosel-ameliyati/
Varikosel nedir? Varikosel, erbezi torbasındaki damar ağının şişmesidir. Her on erkekten birinde görülmektedir. Erkeklerdeki her 10 kısırlık vakasının 4’üne varikosel neden olmaktadır. Varikoselektomi ve embolizasyon ile tedavi edilir, tedavilerin başarı oranı çok yüksektir. Ancak herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa tedavi gerektirmez.
Varikosel Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
Dikkat
Normal
Varikosel Nedir?
Varikosel, erbezi torbasındaki damar ağının şişmesidir.
Varikosel Nasıl Anlarım?
Hissedilebilir derecede damar genişlemesi ve nadiren de olsa testis ağrısı varikosele işaret edebilir. Fakat genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz. Kısırlık gibi durumlar oluştuğunda kişilerin haberi olur genelde.
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Varikosel şikayetleriniz için Üroloji yada Androloji bölümlerinden randevu alabilirsiniz.
Varikosel Belirtileri
Varikosel herhangi bir belirtiye yol açmayabilir. Varikoseli olan birçok erkek ancak başka bir nedenle muayeneye olduğunda veya kısırlık sorunu yaşadığında durumun farkına varmaktadır. Ancak aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
Damar genişlemesi: Erbezi torbasındaki damarların genişlediği hissedilebilir veya görülebilir. Şişkinlik veya yumru oluşabilir; kurtçuklar varmış gibi hissedilebilir. Bazı vakalarda varikoselli testis daha küçük olmaktadır.
Testis ağrısı: Bazı nadir vakalarda testis ağrısı görülmektedir. Ağrı özellikle uzun süre ayakta durunca veya oturunca, ya da egzersiz sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bazen de testislerde ağırlık hissi olmaktadır. Bu rahatsızlıklar genellikle uzanınca geçer.
Kısırlık: Testise kan taşıyan damarların genişlemesi veya tıkanması erbezi torbasının sıcaklığını artırarak sperm üretimini yavaşlatabilir. Bu durumda kısırlık görülebilir.
Varikosel Neden Olur?
Testislerdeki kanı kalbe doğru taşıyan toplardamarların işlevleri yavaşlayınca kan göllenmesi ve varikosel ortaya çıkmaktadır. Ancak bu yavaşlamanın neden ortaya çıktığı bilinmiyor. Genetik etkenlerle bağlantısı olduğu düşünülüyor.
- Varikosel riskini artıran özel bir faktör bulunamamıştır. Ancak aşırı kilolu olan erkeklerde varikosel daha az görülürken, boyu uzun olanlarda daha sık görülmektedir.
- Çoğu vaka ergenlikte ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni hızla büyüyen testilerin daha fazla kana ihtiyaç duyması olabilir.
- Nadiren de karındaki daha büyük toplardamarlarda görülen kan taşıma sorunları varikosele neden olmaktadır. Bu durum 40 yaş üzeri kişilerde daha sık görülür.
- Varikoselin nedeni (çok nadiren) böbreklerde ortaya çıkan bir tümörün damarları tıkaması olmaktadır.
Varikosel Tedavisi
1) Dikkatli Takip
Varikosel Ağrısı
Çoğu vaka herhangi bir tedavi gerektirmez. Ağrıya veya kısırlığa neden olmayan varikoseli cerrahi müdahale uygulamaksızın dikkatle takip etmek daha doğru bir yaklaşımdır.
- Hafif ağrıya neden olan vakalarda testisleri destekleyen iç çamaşırları kullanmak yeterli olacaktır.
- Süspansuvar külotlar kullanılabilir.
- Rahatsızlığa neden olan aktiviteler azaltılabilir.
- Erbezi torbasına buz uygulamak rahatsızlığı azaltacaktır.
- Ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler kullanılabilir.
Ergenliğe giren erkeklerde görülen varikoselin testislerden birinde küçülmeye yol açmadığından emin olmak için düzenli muayene gerekir (yılda veya altı ayda bir).
2) Mikroskopik Varikosel Ameliyatı
Ürologlar; kasıklarda açılan küçük bir kesikle, ultrason görüntüleme rehberliğinde yapılan mikroskobik varikosel ameliyatının en iyi tedavi yöntemi olduğu üzerinde hemfikirler. Ameliyat esnasında kan akışı hasarlı damarlardan sağlıklı damarlara yönlendirilir.
- Ameliyatın başarı oranı 90%’ın üzerindedir.
- Ameliyat girişi kasığın daha yukarılarından ve karından da olabilir. Bu durumlarda ameliyatın başarı oranı düşmekte, ameliyat izi daha belirgin olmakta ve bazen su toplanması (hidrosel) gibi yan etkiler doğmaktadır.
- Bu ameliyat mikroskop yardımı olmadan, çıplak göz ile de yapılabilir. Ancak başarı oranını düşürür.
- Hasta genellikle aynı gün içinde taburcu edilir. Şişmenin önüne geçmek için ameliyat sonrasındaki ilk yirmi dört saat içinde aralıklarla buz uygulanabilir.
3) Damarları Tıkamak
Perkütan embolizasyon adı verilen bir tedavi ile testislerden kan taşıyan hasarlı damarların tıkanması sağlanabilir. İnce bir tüp ile kasıklardan açılan bir kesikten bacak damarına girilir. Buradan erbezi torbasındaki damarlara erişilerek metal sarmallar veya kimyasallar yardımı ile bu damarlar tıkanır, kan sağlıklı damarlara yönlendirilir.
- Hasta aynı gün içinde taburcu edilir.
- Varikoselektomiden daha hafif bir ameliyattır.
Aşağıdaki durumlarda varikoselektomi veya embolizasyon önerilebilir:
- Kişi çok ağrı çekiyorsa
- Kişi baba olamıyorsa
- Ergenliğine girmiş genç erkeğin testislerinden biri gelişmiyorsa veya gelişmeme endişesi varsa
4) Ameliyat Sonrası
Embolizasyon veya varikoselektomi müdahalelerinden sonra bir süre ağrı hissedilebilir. Genellikle hafif olmaktadır ancak yine de ağrı kesiciler önerilebilir.
- Testisleri destekleyici iç çamaşırları giymek gerekir. Sporcu çamaşırları veya süspansuvar külotlar kullanılabilir.
- Uzanırken testislerinizin altına bir havlu alabilirsiniz. Bu sayede rahatsızlık hissi azalır, şişme engellenir.
- Kesik yarası iyileşene kadar yüzmeye gitmeyin. Bu süre iki haftayı bulabilir. Duş alırken yaraya su gelmemesine gayret edin.
- İki-üç gün içinde işinize geri dönebilirsiniz.
#VarikoselBelirtileri, #VarikoselBelirtileriVeVarikoselAmeliyatı, #VarikoselNedenOlur, #VarikoselTedavisi
https://is.gd/fQLtg3
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: