Elektronik Sigara Zararlı mı ? & Elektronik Sigara ile Sigara Arasındaki Fark

Ağustos 19, 2018 0 Comments

Elektronik Sigara Zararlı mı ? & Elektronik Sigara ile Sigara Arasındaki Fark - https://www.sagliklimiyim.com/elektronik-sigara-zararli-mi-elektronik-sigara-ile-sigara-arasindaki-fark-2/


Elektronik sigara kullanımı son yıllarda popüler oldu. Gerek gerçekten sigarayı bırakmak isteyenlerin dozu yavaşça azaltmak için kullandıkları bir aracı oldu, gerekse daha karizmatik görünmek isteyenler için bir oyuncak.



Elektronik sigara nedir ?, ne işe yarar ?, Elektronik sigara ile sigara bırakılır mı ?, Elektronik sigara zararsız mı ? gibi merak edilen ama sağlam kaynaklar olmadığı için suistimal edilen her şeyi doktorix.com’un özgün, sade ama bilimsel anlatımıyla bu yazımızda açıklıyoruz.



Elektronik sigaralar sigara içmekten daha mı güvenli ?



Evet. E-sigaranın bugüne kadar bildiklerimize dayanarak sigaradan daha güvenli olduğu düşünülüyor. Sigara, hem sigara içicileri hem de çevrelerindeki için çok ciddi sağlık riskleri ile ilişkilidir. Dolayısıyla tütünden e-sigaraya geçiş büyük bir sağlık riskini bir ölçüde azaltır.



Bununla beraber risk yoktur denemez sadece daha zararsızdır denebilir.



 





Nikotin tehlikeli mi ?



Nikotin kanser ve kalp rahatsızlığı gibi sigara içimine neden olan hastalıklara neden olmaz, ancak bağımlılık yapıcıdır.



Bununla birlikte, e-sigara kullanarak çok daha fazla nikotin alındığı zannedilir. Oysa kendinize zehir verme riski daha azdır ya da  e-sıvı olarak bilinen, nikotin içeren sıvının aşırı dozda teneffüs edilmesi ile ilgili  herhangi bir vaka bulunmuyor.



Nikotin Replasman Terapisi ile çok benzerdir, eskiden olduğundan daha fazla nikotin kullanırsanız, hafif bir  mide bulantısı veya sersemlik hissedebilirsiniz ama bu iki durum hem kısa sürer hem de çabuk geçer. Bu durumda, satın aldığınız e-sıvı içindeki nikotinin seviyesini düşürün ya da daha az e-sigara kullanın.



E-sigaralar zararlı kimyasal maddeler üretir mi ?



Bazı çalışmalarda bu buharda sağlık problemlerine neden olduğu bilinen bazı kimyasallar  saptanmıştır. Fakat bu çalışmalar yapay koşullarda yapılmıştır ve normalde iyi kalitede e-sigara kullanıldığında (örn. aşırı ısınmayan) tütün dumanına kıyasla çok az zararlı kimyasal madde bulunur.



E-sıvı fazla ısınırsa, acı, tatsız bir tat oluşur ki  bunun olup olmadığı zaten içici tarafından anlaşılır.



Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar gibi herhangi bir şarj edilebilir cihazda olduğu gibi, e-sigarayı doğru şarj cihazıyla  şarj etmek önemlidir ve şarj olurken gözetimsiz bırakılmamalıdır.



Saygın markaları alın ve kalitesiz  şarj ekipmanı kullanmaktan kaçının.



Aynı anda hem sigara hem de e-sigara dumanı içilir mi ?



Aynı anda hem sigara hem de e-sigara içmenin tek başına tütün içmekten daha kötü olduğuna dair bir kanıt yoktur. Ancak sigarayı tamamen bırakma hedef olmalıdır.



Bazıları tamamen e-sigaraya geçerlerken bazıları birden geçiş yapamaz. Tamamıyla sigarayı bırakmanız için size yardımcı olan bir tane bulamadan önce bir dizi farklı e-sigara ve e-sıvı denemek zorunda kalabilirsiniz, ancak bu oldukça normaldir.



Hangi e-sigara ile başlamalıyım ?



Bu çok kişisel bir tercihtir.



Doldurulabilir depo sistemli e-sigaraya alışmak biraz zaman alabilir, ancak daha fazla lezzeti kullanmanızı sağlarken normal sigaraya benzeyen e-sigaradan daha fazla nikotin almanıza neden olurlar. Kullanıcılar, bu türlerin daha tatmin edici olduğunu söylemektedirler.



Ne kadar nikotine ihtiyaç duyduğunuz, klasik sigaranızdan ne kadar çok nikotin aldığınıza bağlı olacaktır. Ve tabii ki, e-sıvıdan ne kadar nikotin alacağınız da e-sigara türüne ve nasıl kullandığınıza bağlı olacaktır.



Kabaca bir kılavuz olarak, günde 20 adet sigara içenler için  18 mg /ml (% 1,8) nikotin yeterli olur.



Sigarayı bırakmamda bana yardımcı olması için e-sigaraımı nasıl kullanmalıyım ?



Bir e-sigara kullanmak sigara içmekten farklıdır. Genellikle daha uzun sürelerle daha yavaş ve daha uzun puflar olur.  Çünkü e-sigaralar su ısıtıcıları gibi bir sıvıdaki bobini ısıtarak çalışırlar.



Bir e-sigara ile bir veya iki kez puff yapın ve sonra koyun. Her zaman ağızda tutuyorsanız, daha güçlü bir e-sıvı kullanmanız gerekebilir.



E-sigara kullandığınızda bir miktar öksürüğünüz varsa bu alışılmadık bir şey değildir. Nedeni muhtemelen Propilen glikol oranının yüksekliğidir, daha çok sebze glikollü bir e-sıvıya geçin.



Sigara içilemeyen yerlerde e-sigara kullanabilir miyim ?



E-sigara kullanabileceğiniz yerleri engelleyen veya kısıtlayan herhangi bir kanun yoktur.



Bazı spor stadyumları ve çoğu havaalanı gibi bazı yerler izin vermese de çoğu yerde içilebilir ama yine de içmeyenlere karşı saygılı olmak için kalabalık yerlerde içmeyin.



E-Sigara dumanı tehlikeli mi ? Çocuklarımı nasıl koruyabilirim ?



Sigaradan alınan dumanın aksine ki kansere neden olduğu biliniyor – e-sigara buharının diğerleri için tehlikeli olduğuna dair bir kanıt bulunmuyor.



Bazı çalışmalar, buharda toksik kimyasal izleri bulmuştur ancak bunlar çok düşük seviyelerdedir, çevredekilere zararlı olup olmadığı ile ilgili güvenilir ve uzun soluklu çalışmalara ihtiyaç vardır.



Bununla birlikte sigara içmeyenler ve çocukların kullanmaması gerekir ve onların yanında içilmemelidir.



Örneğin e-sıvıları içen küçük çocuklar gibi kazara zehirlenmeyi önlemek için e-sigara ve sıvılarınızı evde güvenli bir şekilde onlardan uzakta saklamalısınız.



Tütün, katran, kül veya karbon monoksit olmaksızın, e-sigara, sigaralara “daha sağlıklı” alternatif olarak pazarlanmaktadır.



Ancak risksiz değildirler.



Elektronik sigara (e-sigara) son on yılda popüler hale geldi.



Pek çok kişi tarafından geleneksel sigaradan daha güvenli olduğu düşünülse de, birçok cihaz hala nikotin içerir ve buharlarını teneffüs ederek, önemli sağlık sorunları ile ilişkili olan kurşun, kadmiyum ve nikel gibi ağır metallere maruz kalmaya neden olur.



Buna ek olarak, birçok insan sigarayı bırakmak için bir araç olarak e-sigara kullanmaktadır, ancak bunu yapan kimseler yoksun kaldıklarından genellikle bu sırada her ikisini birden kullanmakta ve sağlık risklerini daha da artıran bir yerine 2 ürünün tehlikelerine maruz kalmaktadırlar.



Konuyu daha da karmaşık hale getiren, e-sigara üretiminin ve dağıtımının iyi düzenlenmemesidir. Düzenleme olmadan, cihazların ne kadar nikotin içerdiğini ve nikotinden başka birşey içerip içermediklerini kesin olarak bilmenin yolu yoktur.



Ancak bazı şeyler değişiyor. Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) kısa bir süre önce e-sigara, puro ve nargile gibi diğer tütün ürünlerinin hükümetin sigaraları ve dumansız tütünü düzenlediği gibi düzenleneceğini bildirdi.



Bu kurallar, şirketlerin talep etmeleri nedeniyle derhal yürürlüğe girmeyecek belki ama bir kere yürürlüğe konduktan sonra, paketlemenin nasıl olduğu ve ürünlerin içerdiği şeylerin net olarak listelenmesi gerekecektir.





E-sigara veya elektronik nikotin verme sistemleri, 2003 yılında bir Çinli eczacı tarafından patent almıştır.



2007 yılında cihazlar 400’den fazla farklı marka ismi ile bilinir hale gelmiştir.



Yetişkinler arasındaki tüketim 2012 yılına göre iki katına çıkmıştır.



Sigara içenlerin yarısından fazlasının (% 52) e-sigara kullandığı bildirilmektedir.



İngiliz Ulusal Halk Sağlığı kurumu olan Public Health England, sigarayı bırakmanın bir yolu olarak kullanıldığında e-sigaranın halkın sağlığına olan faydalarını belgeledi ve cihazların geleneksel sigaradan daha az tehlikeli olduğunu onayladı.



Fakat Birleşik Krallık, 18 yaşından küçük kişilere e-sigara veya e-sıvı satılmasını yasakladı.



E-sigara içeriği nedir ve toksik maddeler var mı ?



Elektronik sigaralar küresel pazarda nispeten yeni olduğundan, özellikle alışılmış kullanıcılar arasında kullanımının uzun vadeli etkileri ve güvenliği konusunda çok az araştırma mevcuttur.



E-sıvılar, genellikle düzenlenmemiş olan çeşitli maddeler içerebilir, ancak genellikle nikotin, propilen glikol, gliserin ve lezzet verici maddelerin bazı kombinasyonlarını içerirler.



Çikolata, vişne ezmesi ve kabarcık sakızı gibi çocuk dostu lezzetleri de içeren  7000 çeşit lezzet mevcuttur.



Birçok kişi geleneksel ve elektronik sigarayı kullanmaya devam ettikleri için her ikisinin de tehlikelerine maruz kalarak iki kat fazla toksisite tehlikesi altındadır.



Araştırmacılar, e-sigara dumanının puf başına 0 ila 35 µg nikotin içerdiğini tespit ettiler.



Yani ortalama bir e-sigara ile  30 puf  tipik olarak konvansiyonel bir sigara ile aynı miktarda nikotin (1 mg) türetir.



Buharın kimyasal yapısı ve hayvan modellerinde biyolojik etkileri 42 farklı doldurulabilir sıvı  kullanılarak araştırıldı. Hepsi potansiyel olarak zararlı bileşikler içeriyordu, ancak düzeyler FDA tarafından izin verilen maruz kalma sınırları dahilindeydi.



Bu potansiyel olarak tehlikeli kimyasal maddeler, formaldehit, akrolein ve hidrokarbonlar gibi bilinen toksinlerdir.



Buharların teneffüs edilmesine karşı inflamatuar yanıt, fare akciğerlerinde gösterildi; E-sigara aerosollerine maruz kalma, sigara dumanı maruziyetine benzer bir dereceye kadar oksidasyon-indirgeme dengesinin korunmasında önemli bir enzim olan akciğer glutatyonunu azalttı. Bu enzim azalırsa pulmoner inflamasyon riski artıyor.



Buna ek olarak, insan akciğer hücreleri, e-sigara aerosollerine maruz bırakıldığında pro-inflamatuar sitokinler salgılar.



Diğer sağlık riskleri şunları içerir:



İç hava kalitesine zarar verir. Elektronik sigaralar dumanı yaymasa da, çevredekiler kullanıcı tarafından çıkarılan aerosol veya buhara maruz kalırlar.



Formaldehit, asetaldehit, izopren, asetik asit, aseton, propanol, propilen glikol ve nikotin gibi zararlı maddeler bu buharda bulunmuştur.



Bununla birlikte, e-sigara buharı içindeki bu maddelerin konvansiyonel sigara kadar zararlı etkilere sahip olup olmadığı şu an için belirsizdir.



Solunan e-sigara buharı içinde kurşun, kadmiyum ve nikel varlığı, özellikle de uzun süreli maruz kalma ihtimali olan genç insanlar için önemli bir endişe alanıdır.



Tüm bu 3 ağır metalin insanlar için toksik olduğu bilinmektedir  ve inhalasyonla güvenli seviyeleri henüz tespit edilmemiştir.



Özellikle kurşunun solunması veya ağızdan alınması, özellikle çocuklarda gelişmekte olan beyinlerde ciddi nörolojik hasarlara neden olabilir.



Kurşun ayrıca hematolojik işlev bozukluğuna da sebep olur. Bu ağır metalin teneffüsüyle ilgili riskler yüzünden yıllar önce benzinde kurşun kullanımı kaldırılmıştır.



İnhale kadmiyum, böbrek, karaciğer, kemik ve solunum yolu patolojisine neden olur ve organ yetmezliği, hipertansiyon, anemi, kırıklar,  osteoporoz ve /veya osteomalaziye sebep olabilir.



Nikelin teneffüs edilmesi, inflamatuar pulmoner reaksiyona neden olur.



“Kurşun, Nikel ve Kadmiyum” için ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.



Hamilelik / emzirme.



Hamilelik sırasında e-sigara kullanımının güvenliği konusunda açık bir kanıt bulunmadığından, kadınlar perinatal dönemde hem kullanmamalı hem de buhara maruz kalmamalıdır.



Benzer şekilde, e-sigaraların emziren bebekler üzerindeki etkileri de belirlenmemiştir.



Gebe ve emziren kadınlar, sigaraları e-sigara ile değiştirmemelidirler. Sigara içen hamile kadınlarda sigara kullanımını durdurmak için sadece davranışsal yöntemler kullanılması önerilir.



Nasıl çalışırlar ?



E-sigara bir şey yakmaz.



E-sigara genellikle nikotin, tatlandırıcılar ve diğer kimyasalları içeren bir solüsyonun buhar haline dönüştüğü noktaya kadar ısıtılması için pil gücü (genellikle şarj edilebilir lityum pil) kullanılırlar.



Buharda bulunan her hangi bir madde akciğerlerden ziyade bukkal mukozadan kan dolaşımına girer.



Cihazların tipik olarak bir açma / kapama düğmesi veya anahtarı, bir ısıtma bobini, bir pil ve bir yanan sigarayı canlandırmak üzere tasarlanmış bir LED ışığı içeren bir püskürtücüsü bulunur.



Bir sensör, kullanıcının sürüklemesini algılar ve atomizer ve ışığı etkinleştirir. Bazı aygıtlar bir USB kablosuyla şarj edilebilir.



Elektronik sigara bir şeyleri yakmadığından sigara içilmez. Ayrıca katran, kül, karbon monoksit veya kokuya sahip değildirler (seçilen lezzet sıvısına uyan kısa ömürlü kokusu hariç).



Ancak, dumana maruz kalma ve hava kalitesi üzerindeki etkileri halen araştırılmaktadır.



500’den fazla markanın bulunduğu cihazlar genellikle 3 kategoriden birine girmektedir:



Cigalikes: Konvansiyonel bir sigaranın aynı boyut ve şeklinde bu sigara benzerleri yaklaşık bir günlük sıvı ile önceden doldurulmuş olabilir ve daha sonra atılabilir  olabilir veya değiştirilebilir bir kartuşa sahip olabilirler.



Modlar: “modüller” in kısaltılmış bu “buharlaştırıcılar”, e-sigaranın en büyük ve en pahalı türü olma eğilimindedir. E-sıvı ile doldurulabilir veya değiştirilebilir kartuşları kabul edebilir ve daha güçlü pilleri vardır.



Ego’lar : Cigalikes’lardan uzun ve daha kalın olurlar, bataryaları daha güçlüdür ve ya yeniden doldurulabilir ya da değiştirilebilir kartuşludurlar.



E-sigara klasik sigaradan daha mı ucuza gelecek ?



Bir sigara paketi (20 sigara içerir) maliyeti 9 ila 18 tl arasında değişir. Elektronik sigara cihazlarının fiyatı yaklaşık 8 $ ‘dan başlar ve 100 $’ dan daha yüksek olabilir.



5 paketlik lezzet kartuşu veya e-sıvı dolum deposu (yaklaşık 150 sigaraya kadar sürebilir) yaklaşık 10 ila 15 dolardır.



Günde 1 paket sigara içen biri yılda 5000 dolar harcar. E-Sigarada ise yıllık maliyet yaklaşık 740 dolardır.



Yani her halukarda e-sigara en az 5-6 kat daha ucuza gelir.



Özetle bana sorarsanız sigarayı bırakmak için bir müddet e-sigara kullanabilirsiniz. Sigaradan her durumda daha zararsızdır ama potansiyel zararları olabilir, tam araştırılmamıştır.



Sonuçta sigarayı da e-sigarayı da KULLANMAYIN.



Aşağıdaki linkte kaliteli bir e-sigara markası var. Alıp sigarayı tamamen bırakana kadar kullanabilirsiniz.



 



 



“Cep Telefonları Beyin Tümörü Yapar mı ?” makalesini buradan okuyabilirsiniz



 



 



 



 



 



#AynıAndaHemSigaraHemDeESigaraDumanıIçilirMi, #Cigalikes, #DeğiştirilebilirKartuşludurlar, #ESigaraDumanıTehlikeliMiÇocuklarımıNasılKoruyabilirim, #ESigaraIçeriğiNedirVeToksikMaddelerVarMı, #ESigaraKlasikSigaradanDahaMıUcuzaGelecek, #ESigaralarZararlıKimyasalMaddelerÜretirMi, #EgoLar, #ElektronikSigara, #ElektronikSigaraESigara, #ElektronikSigaralarSigaraIçmektenDahaMıGüvenli, #HamilelikEmzirme, #HangiESigaraIleBaşlamalıyım, #Modlar, #NasılÇalışırlar, #NikotinTehlikeliMi, #SigaraIçilemeyenYerlerdeESigaraKullanabilirMiyim, #SigarayıBırakmamdaBanaYardımcıOlmasıIçinESigaraımıNasılKullanmalıyım, #UzunVeDahaKalın, #YenidenDoldurulabilir
https://is.gd/6AZRLk
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: