Rotavirüs Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi & Gaitada Rotavirüs Antijeni Testi
Rotavirüs Enfeksiyonu Nedir, Belirtileri, Aşısı ve Tedavisi & Gaitada Rotavirüs Antijeni Testi - https://www.sagliklimiyim.com/rotavirus-enfeksiyonu-nedir-belirtileri-asisi-ve-tedavisi-gaitada-rotavirus-antijeni-testi-2/
Rotavirüs bağırsakları enfekte eden bir virüs olup, midede ve bağırsakta (gastroenterit) ciddi bir iltihaba neden olur.
Rotavirüs, dünyada bebek ve çocuklarda şiddetli ishalin en yaygın nedendir ve yılda yaklaşık 500.000 çocuğun ölümüne neden olur.
“Özel Hayat Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serdar Yalman” Rotavirüs ile ilgili bilgiler verdi.
Rotavirüs adı, elektron mikroskobunda görülen karakteristik tekerlek benzeri görünümünden gelir (Latince rota “tekerlek” demektir).
2006’dan bu yana, rotavirüs enfeksiyonu için aşı mevcuttur. Aşı bulunmadan önce, 3 yaşına kadarki hemen hemen tüm çocuklarda rotavirüs bulaşmıştı.
Farklı viral suşlarla tekrarlanan enfeksiyonlar mümkündür ve çoğu çocuk hayatının ilk yıllarında birkaç rotavirüs atağı geçirmiştir. Farklı virüs suşlarıyla birkaç enfeksiyon sonrasında çocuklar rotavirüse karşı bağışıklık kazanırlar.
6-24 ay arasındaki bebekler, rotavirüs için en büyük riski taşırlar. Yetişkinler bazen enfekte olur, ancak ortaya çıkan hastalık genellikle hafiftir.
Dünya çapında, rotavirüs enfeksiyonu bebeklerde ve çocuklarda önemli bir ölüm nedenidir.
Rotavirüs, tüm sosyo-ekonomik gruplardaki nüfusu etkiler ve sanayileşmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde aynı derecede yaygın olduğundan, sanitasyon uygulamaları veya suyun temizliği enfeksiyonun görülme sıklığında o kadar da önemli değil gibi görülmektedir.
Rotavirüs enfeksiyonuna ne neden olur ?
Rotavirüs, Reoviridae ailesinin bir üyesidir ve çift katlı, dış kabuğa sahip bir katman (kapsid) ile çevrelenmiş çift sarmallı RNA içerir.
Virüsün farklı suşları ile enfeksiyon olasıdır, bu nedenle çocukluk çağında birkaç ayrı rotavirüs enfeksiyonu görülmesi yaygın bir durumdur.
Yetişkinler de enfekte olabilir, ancak ortaya çıkan hastalık genellikle bebekler ve küçük çocuklardan daha az şiddetlidir.
Rotavirüs ile Norovirüs arasındaki fark nedir ?
Norovirus, ABD’de gastroenteritin en sık görülen nedenidir. Erişkinlerde gastroenterit vakalarının yaklaşık % 50-70‘inde noroviruslar etkendir, oysa rotavirüs tipik olarak küçük çocukları etkiler.
Rotavirüs gibi, norovirüs de bulaşıcıdır ve hızla yayılır.
Norovirüsler, bulaşmış yiyecekleri ve sıvıları tüketip, bulaşmış nesnelere dokunup elleri veya parmakları ağıza koyarak, bulaşıcı bir kişiyle doğrudan temas ederek ve günlük bakım merkezlerinde ve bakımevlerinde bulaşmış kişilere ve nesnelere dokunarak bulaşabilir.
Rotavirüs enfeksiyonu için risk faktörleri nelerdir ?
Bebekler ve çocuklar çoğunlukla rotavirüs ile enfekte olurlar. Rotavirüs enfeksiyonu son derece bulaşıcı olduğu için, enfekte insanlarla temasta enfeksiyon riski yüksektir. Bu nedenle, kreşte kalan çocuklar risk altındadır.
Yetişkinlerde rotavirüs enfeksiyonu olabilir mi ?
Evet, herkeste rotavirüs enfeksiyonu görülebilir.
Bununla birlikte, enfekte hale gelen yetişkinlerin çoğu yalnızca küçük semptomlara sahiptir veya semptomlar olmayabilir.
Ne aşılama ne de önceki enfeksiyon tam bağışıklık sağlamadığından, rotavirüs enfeksiyonunu birden çok kez geçirmek mümkündür.
İlk enfeksiyon daha sonraki enfeksiyonlardan daha şiddetli semptomlar üretme eğilimindedir ve aşılama bebeklerde ciddi semptomları önlemede çok etkilidir.
Rotavirüsün kuluçka süresi ne kadardır ?
İlk enfeksiyondan belirtilere kadar geçen süre yani kuluçka süresi rotavirüs hastalığında tipik olarak 2 gün civarındadır.
Rotavirüs enfeksiyonunun belirtileri ve bulguları nelerdir ?
Hastalığın belirtileri ateş, kusma ve sulu ishal’dir.
Karın ağrısı da ortaya çıkabilir ve enfekte çocukların günde birkaç kez bol su ishali olabilir.
Semptomlar genellikle 3 ila 9 gün sürer.
Rotavirüs enfeksiyonu, bebeklerde ve çocuklarda ciddi dehidratasyon ile ilişkili olabilir. Ciddi derecede sıvı kaybı nadir durumlarda ölüme yol açabilir, bu nedenle rotavirüs enfeksiyonunun bu komplikasyonunu tanımak ve tedavi etmek önemlidir.
Dehidrasyon belirtileri şunlardır:
Letarji
Kuru, soğuk cilt
Ağlarken gözyaşı yokluğu
Kuru veya yapışkan ağız
Batık gözler veya batık fontanel ve
Aşırı susuzluk.
Rotavirüs bulaşıcı mı ? Rotavirüs ne kadar bulaşıcıdır ?
Rotavirüs enfeksiyonu oldukça bulaşıcıdır.
Enfekte bir kişinin dışkısı ile ellerin veya yüzeylerin kirlenmesi ve daha sonra ağza temas edilmesi temel yayılma yöntemidir. Rotavirüs enfeksiyonu, ishaller başlamadan önce semptomlar kaybolduktan sonra 10 güne kadar bulaşıcıdır.
Solunum yolu sekresyonlarında ve diğer vücut sıvılarında rotavirüs vakaları da meydana gelmiştir. Virüs ortamda kararlı olduğu için bulaşmış su veya yiyeceklerin yenmesi ve bulaşmış yüzeylerle temas yoluyla bulaş oluşabilir. Rotavirüs, sert ve kuru yüzeylerde günlerce canlı kalabilir ve insan elinde saatlerce yaşayabilir.
Rotavirüs enfeksiyonunu kim tedavi eder ?
Rotavirüs enfeksiyonu, çoğunlukla çocuk doktorları ve aile hekimliği uzmanları da dahil olmak üzere birincil bakım uzmanları tarafından tedavi edilir.
Şiddetli veya karmaşık vakalar acil ve yoğun bakım hekimleri de dahil olmak üzere diğer uzmanların müdahalesini gerektirebilir.
Rotavirüs enfeksiyonu nasıl teşhis edilir ?
Rotavirüs tanısı, dışkı örneklerinde rotavirüsün hızlı bir şekilde tespit edilmesiyle yani gaitada rotavirüs antijeni testi ile yapılabilir. Gaitada rotavirüs antijeni pozitif demek dışkıda rotavirüs var demektir.
Rotavirüs ayrıca, enzim immünoassay veya polimeraz zincir reaksiyonu gibi özel testlerle tespit edilebilir, ancak bu testler yaygın olarak kullanılmaz veya gerekli değildir.
Rotavirüs enfeksiyonunun tedavisi nasıldır ?
Rotavirüs için özel bir tedavi yoktur.
Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip insanlar için, bağırsağın rotavirüs enfeksiyonu (gastroenterit) yalnızca birkaç gün süren, kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır.
Tedavi dehidratasyonu önlemek için artmış sıvı alımını içerir. Bağırsağın rotavirüs enfeksiyonunda intravenöz sıvı ihtiyacı ise sadece % 3 vakada görülür.
Rotavirüs enfeksiyonunun prognozu nedir ?
Rotavirüs enfeksiyonu, 3-9 günlük semptomların ardından ortaya çıkan kendi kendini sınırlayan bir hastalıktır. Nadiren, rotavirüs enfeksiyonuna eşlik eden şiddetli dehidrasyon ölümle sonuçlanmıştır.
Durumun tespiti ve uygun destekleyici tedavinin yani rehidrasyonun yapılmasıyla ciddi komplikasyonlar önleyebilir.
Aşı rotavirüs enfeksiyonlarını önleyebilir mi ? Rotavirüs aşısı ile ilgili herhangi bir yan etki var mı ?
Virüs o kadar yaygındır ki, aşılanmamış insanlarda rotavirüs enfeksiyonunu önlemek çok zor hatta imkansızdır. Mükemmel hijyen ve sağlık standartlarına sahip yerler bile kontamine olabilir. Aşılama, en etkili önleme tedbiridir ve küçük çocuklarda ve bebeklerde şiddetli rotavirüs hastalığını önlemede çok etkilidir.
RotaTeq ve Rotarix olarak bilinen bebeklerin aşılanması için ruhsatlı iki rotavirus aşısı bulunmaktadır. Her ikisi de oral olarak verilir. Rotavirüs aşıları ne zaman vurulur denilmez bu nedenle çünkü vurulmaz, ağızdan verilir.
Rotavirüs aşıları, ilk doz 15 haftalıktan önce verilmesi ve tüm dozların 8 aylıktan önce tamamlanması durumunda en etkilidir.
RotaTeq 2 ay, 4 ay ve 6 aylık üç dozda verilir.
Rotarix 2 ay ve 4 aylık iki dozda verilir.
Aşının yan etkileri çok nadirdir. Tüm aşılarda olduğu gibi, nadir görülen alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. Diğer nadir yan etkiler geçicidir ve sinirlilik, kusma ve diyareyi içerebilir.
Rotavirüs aşılara kaç para ?
Güncel aşı fiyatlarına buradan ulaşabilirsiniz.
#AşıRotavirüsEnfeksiyonlarınıÖnleyebilirMiRotavirüsAşısıIleIlgiliHerhangiBirYanEtkiVarMı, #Rotavirüs, #RotavirüsAşılaraKaçPara, #RotavirüsBulaşıcıMıRotavirüsNeKadarBulaşıcıdır, #RotavirüsEnfeksiyonuIçinRiskFaktörleriNelerdir, #RotavirüsEnfeksiyonuNasılTeşhisEdilir, #RotavirüsEnfeksiyonunaNeNedenOlur, #RotavirüsEnfeksiyonunuKimTedaviEder, #RotavirüsEnfeksiyonununBelirtileriVeBulgularıNelerdir, #RotavirüsEnfeksiyonununPrognozuNedir, #RotavirüsEnfeksiyonununTedavisiNasıldır, #RotavirüsIleNorovirüsArasındakiFarkNedir, #RotavirüsünKuluçkaSüresiNeKadardır, #YetişkinlerdeRotavirüsEnfeksiyonuOlabilirMi
https://is.gd/iPd8ci
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: