Yüzünüzde Alerjik Reaksiyon Oluşmasının Sebepleri
Yüzünüzde Alerjik Reaksiyon Oluşmasının Sebepleri - https://www.sagliklimiyim.com/yuzunuzde-alerjik-reaksiyon-olusmasinin-sebepleri/
Alerjik reaksiyon, yediğiniz, soluduğunuz ya da dokunduğunuz bir şeye karşı oluşan hassasiyete denir. Alerjik olduğunuz maddeye alerjen denir. Vücudunuz alerjen maddeyi yabancı ya da zararlı bir şey olarak algılar ve kendini korumanın belirtisi olarak o maddeye saldırmaya başlar.
Vücudunuzun herhangi bir yerinde alerjik reaksiyon gerçekleşebilir. Cildinizde oluşan alerjik reaksiyonlar en sık yüzde meydana gelir.
Alerjik Reaksiyon Kısaca
Yaşam editörleri tarafından hazırlanan hastalık kartlari ilgili hastalığa ait en çok merak edilen sorulara kısaca yanıt verir.
Dikkat
Normal
Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Alerjik Reaksiyon için İç Hastalıkları (Dahiliye), Alerji Hastalıkları ve İmmünoloji bölümlerine gidilir.
Yüzünüzde Alerjik Reaksiyon Neden Oluşur?
1 Dönemsel Alerjiler
Dönemsel alerjiler, ya da polen alerjisi bahar aylarının başlarında olup yüzünüzde bir sürü belirti oluştururlar. Kızaran, sulanan, kaşınan ve şişen gözler de bu belirtiler arasındadır. Ciddi alerjiler, alerjik konjonktivite sebep olabilir. Bu durumda, gözde iltihaplanma olur.2 Hayvanlar ve Böcekler
Tüm canlılar alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Evcil hayvanlara alerjisi olanlar hayvanların kıllarına ya da kürklerine alerjik reaksiyon göstermezler. Hayvanın salyasına, cilt hücrelerine ya da kepeklerine karşı alerjik reaksiyon gösterirler.Kedilere, köpeklere ya da diğer hayvanlara alerjiniz varsa aynı ortamda bulunduğunuz zaman genellikle hapşırmaya başlarsınız. Hayvanlarla ilgili alerjik reaksiyonlarda vücudunuzda şişlikler kızarıklıklar da olabilir. Şişlikler, boynunuzda ve yüzünüzde oluşan minik kabarıklıklardır. Böcek ısırıkları da şişliğe ve kızarıklığa sebep olur.
3 Kontakt Dermatit
Vücudunuzun alerjen olarak algıladığı bir maddeye dokunursanız vücudunuzda kızarıklık ve şişlik oluşabilir. Bu tip alerjik reaksiyonlara kontakt dermatit denilir. Alerjenler, sarmaşıklardan kullandığınız yeni bir deterjana kadar değişiklik gösterebilir.Cildinizin neresi bu alerjene dokunursa dokunsun alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. İnsanlar gün içinde yüzlerine sık sık dokundukları için göz ve ağız çevresinde kontakt dermatit olması nadir bir durum değildir.
4 Yiyecekler
Yiyeceklere karşı alerji, yüzü etkileyen alerji türleri arasında en yaygın görülenidir. Yiyecek alerjilerinin şiddeti değişkenlik gösterir. Alerjinizin olduğu bir yiyeceği tükettiğinizde mideniz rahatsızlanabilir, dudaklarınızın etrafında kızarıklık ve şişme olabilir.Ciddi ve hayati risk oluşturan yiyecek alerjileri dilinizin ve soluk borunuzun şişmesine sebep olur. Bu tip reaksiyonlara anaflaksi denilir ve bir an önce tıbbi yardım alınmasını gerektirir.
5 İlaçlar
İlaç alerjilerin şiddetive belirtileri değişkenlik gösterir. Yüzde kızarıklık olması, ilaç alerjilerinde sık rastlanılan bir durumdur.İlaç alerjileri yüzün belli bir bölümünde şişmeye veanaflaksiye sebep olabilir.
6 Egzama
Yüzünüzde, boynunuzda, ellerinizde ve dizlerinizde kaşınan pul pul yerler varsa egzamanız olabilir. Egzamanın ya da atopik dermatitin sebebi bilinmiyor.Astımı ya da polen alerjisi olan kişilerde egzama olma olasılığı çok daha fazla olsa da her astımı olan ya da polen alerjisi olan kişide egzama olmaz. Egzama, gıda alerjileriyle de ilişkili olabilir.
7 Anaflaksi
Anaflaksi, alerjen maddeye maruz kaldığınızda oluşabilecek en ciddi reaksiyondur. Anaflaksi ya da anaflaktik şok, bağışıklık sisteminizin alerjene verdiği son derece ciddi bir tepkidir. Vücudunuz kendini kapatmaya başlar. Anaflaksinin belirtileri:
- Boğazda ve göğüsde daralma
- Yüzün, dudakların ve boğazın şişmesi
- Vücudun tamamında ya da bazı bölgelerinde kızarıklık ve şişlik
- Yüzün sararması ya da kızarması
Anaflaktik şok durumunda 112’yi arayarak acil yardım alın. Anaflaksi tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Teşhis ve Tedavi
Anaflaktik reaksiyon dışında, yüzünüzde oluşan alerjiler için doktorunuza danışarak hızlıca tedavi görebilirsiniz. Bazı durumlarda, reçetesiz satılan antihistaminik ilaçlar vücudunuzun alerjene karşı gösterdiği tepkileri birkaç dakika içinde yok edebilir.
Kızarıklığınıza ve şişkinliklerinize neyin sebep olduğunu bilmiyorsanız, yediklerinizi ve yaptıklarınızı not ederek alerjeni bulabilirsiniz. Bu durumdan doktorunuzu haberdar etmeyi unutmayın.
#TeşhisVeTedavi, #YüzünüzdeAlerjikReaksiyonNedenOluşur, #YüzünüzdeAlerjikReaksiyonOluşmasınınSebepleri
https://is.gd/KHL3yh
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: