İshal olan bebek nasıl beslenir?
İshal olan bebek nasıl beslenir? - https://www.sagliklimiyim.com/ishal-olan-bebek-nasil-beslenir/
Yazın ishal vakalarında artış görülür. Dışkı kıvamının bozuk, sulu bir görünüm almasına ishal denir. İshal bağırsak hareketlerinde artış olduğu ve emilim azaldığı gibi dışkılama sayısının artması olarak da tanımlanır. Bu rahatsızlık özellikle yenidoğan ve süt çocuklarında sıklıkla görülür.
İshal bebeklerde daha kolay rastlanan bir rahatsızlıktır. İlk aylarda besin bileşimindeki değişikliklere kolay uyum gösteremeyen ebeklerde sıkça ishal görülebilir. Ayrıca ishal yapabilen mikroorganizmalara bağışıklık kazanmamış olan bebeklerde sıklıkla ishal görülür.
Enfeksiyonlar da ishallere yol açan nedenlerin başında gelir. Dengesiz beslenme de riski arttırır. Diyette karbonhidrat fazlalığı nedeniyle de dengesiz beslenme olur. Yaşına gelen çocuklara nişasta ve şeker ilave edilmiş süt verilmesi ishale eğilimi artırır.
Akut ishal, vakaların genellikle 2-7 gün içinde kendiliğinden iyileşebilen bir hastalıktır. İshalde tedavisinin temeinde, öncelikle sıvı ve tuz kayıplarının yerine konması gelir. Bu nedenle antibiyotikler genellikle etki yapmaz. Ancak dışkılarda kan -müküs varlığı veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumunda dışkı kültürü alınarak ishala neden olan mikroorganizma saptanmalıdır. Bu durumda gerekli görülürse etkili antibiyotik verilmelidir.
İshalin tedavisinde beslenmenin önemi büyüktür. Anne sütü ile beslenen bebeklerde ishal daha az görünür.
İshal tedavisinde beslenmenin etkisi vardır. Anne sütü alan bebeklerde beslenmenin kesintisiz devam ettirilmesi gerekir. Sadece anne sütü alan bebekler sıkça emzirilir, aralarda kaynatılmış ve ılıtılmış su verilir.
Mama ile beslenen 4-6 aylıktan küçük bebeklerde 1-2 gün süre ile süt formülleri, anne sütüne ek olarak veya tek başına verilir.
4-6 aylıktan büyük bebek ve çocuklar eğer emmiyorlarsa, enerji ve proteinden zengin, yumuşak, taze hazırlanmış püre şeklindeki yiyecekler verilir. Yoğurt, yoğurt ile yapılmış olan az yağlı pirinç çorbası, ayran, pirinç lapası, haşlanmış patates ve havuç püresi ishal tedavisinde önerilir. Elma, muz püresi de verilebilir. Öğün aralarında su verilmesi de gereklidir. İshal süresinde iştahsızlık olması normaldir. Bebek zorlanmamalı, kusma ve bulantıyı artırmamak adına besinler sık ve azar azar, günde en az 6-8 kez verilmelidir.
#AkutIshal, #IshalDenir, #IshalTedavisi, #IshalVakaları
https://goo.gl/17haoe
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: