Nöroblastom Nedir, Nöroblastom Kanseri Neden Olur, Nasıl Geçer?
Nöroblastom Nedir, Nöroblastom Kanseri Neden Olur, Nasıl Geçer? - https://www.sagliklimiyim.com/noroblastom-nedir-noroblastom-kanseri-neden-olur-nasil-gecer/
https://www.sagliklimiyim.com/wp-content/uploads/2018/02/noroblastom-nedir-noroblastom-kanseri-neden-olur-nasil-gecer-1483469414.jpg
Nöroblastom, vücudun çeşitli bölgelerinde bulunan sinir hücrelerinde meydana gelen bir tümör türüdür. Genellikle 5 yaş altı çocuklarda görülür, nadir olarak daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Nöroblastom belirtileri, erken çocukluk döneminde başlar.Ancak, belirtiler görünene kadar teşhis edilemez. Bu tür tümörler böbreklerin üst kısmında bulunan adrenal bezlerden başlar. Bununla birlikte, karnın diğer bölgelerinde olduğu gibi boyun, göğüs ve sinir hücreleri grubundan oluşan pelvis de gelişebilir. Daha sonra vücudun diğer bölgelerine yayılır.
Nöroblastom nedenleri
Nöroblastomun kesin nedeni bilinmemektedir, ancak karşılaşılan bazı tıbbi vakalarda, nöroblastomun kalıtsal (genetik) olduğu belirlenmiştir. Bu kanser türü, genellikle bebekleri ve küçük çocukları etkiler.
Nöroblastomnöroblastom nedir kanseri çoğu zaman, genetik mutasyonla başlar, bu durum da normal, sağlıklı hücrelerin sürekli, kontrolsüz bir şekilde büyümesine neden olur. Bu anormal hücrelerin birikimi ise kütle (tümör) oluşumuna yol açar. Kanser hücreleri yakındaki dokuları istila eder ve vücudun diğer bölgelerine yayılmak için ilk tümörden kopabilir (metastaz yapar).
Nöroblastom belirtileri
Nöroblastom bulgu ve belirtileri, kanserin vücudun hangi bölümünü etkilendiğine bağlı olarak değişir.
Nöroblastomun en sık karşılaşılan belirtileri şunlardır;
- Ateş
- Sinirlilik
- İştahsızlık
- Boyunda sert, ağrısız bir kitle
- Bacaklarda güçsüzlük
- Cilt altında yumrular
- Kemiklerde ağrı ve hassasiyet (kanser kemiklere yayıldıysa)
- Solunum güçlüğü veya kronik öksürük (şayet kanser göğüse yayılmışsa)
- Soluk cilt
- Hızlı nabız atışı
- Aşırı terleme
- Sırt ağrısı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Gözlerde şişme
- Kemik ağrısı
- Göz çevresinde koyu halkalar
- Mide şişmesi ve nefes darlığı (bebeklerde)
- Ciltte ağrısız, mavimsi yumrular (bebeklerde)
Karında Nöroblastom (Bu hastalık en çok karın bölgesinde ortaya çıkar) şu belirtilere neden olabilir;
Karın ağrısı
Dokunduğunda yumuşamayan cilt altında sert bir kütle
Bağırsak alışkanlıklarındaki değişiklikler, örneğin ishal veya kabızlıkla sık karşılaşma
Göğüsteki nevroblastom belirtileri
Hırıltı
Göğüs ağrısı
Beyin ve sinir sisteminde Nöroblastom belirtileri
Mesaneyi boşaltamama
Kalça, bacak veya ayaklarda hareket kaybı (felç)
Denge sorunları yaşama
Kontrolsüz göz hareketleri yahut bacak ve ayak hareketleri
Nöroblastom nasıl teşhis edilir?
Nöroblastom teşhisinin ilk basamağı fiziksel muayenedir. Ardından tümörü tespit etmek için röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi laboratuvar testleri yapılır. Bunu takiben kan testleri, kemik taraması ve ultrasonografi gibi testler gerçekleştirilir. Bu testlerin raporlan tümörü işaret ediyorsa dokuları incelemek ve kanser evresini ve şiddetini tespit için biyopsi yapılır.
Nöroblastom tedavisi
Nöroblastom tedavisi tümörün yeri, tümörün yayılma yeri ve çapı, ve hastanın yaşına göre değişiklik göstermektedir. Nöroblastom tedavisi bir Onkoloji doktoru tarafından gerçekleştirilir. Bu hastalığın tedavisi için için sıklıkla kullanılan tedavi türleri ameliyat, kemoterapi, radyasyon terapisi ve kemik iliği naklidir. Tedavinin amacı kanser hücrelerini yok etmektir.
Ameliyat
Cerrahi, kanserli bölgenin tamamının veya bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasını içeren lokal bir terapidir. Genellikle cerrahi (ameliyat), kemoterapi ve / veya radyoterapi ile birlikte kullanılır. Ameliyat tipi ana tümörün konumuna, büyüklüğüne ve diğer bireysel faktörlere bağlı olarak değişir.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini vücutta yok etmek için “anti-kanser” ilaçlarla kanser tedavisidir. Kemoterapi ilaçları kanser hücrelerinin büyümesi yavaşlatır veya engeller ve anormal hücre oluşumunu önler.
Radyasyon Terapisi, Kanserli hücrelere zarar vermek veya yok etmek için yüksek enerjili ışınlarla kanser ve diğer hastalıkların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir.
Kemik iliği nakli Kemik iliği, kan hücreleri üretmekle görevli, vücudun kemiklerinin içindeki yumuşak malzemedir. Kemik iliği nakli ise hastalıklı kemik iliğinin yerini sağlıklı kemik iliğiyle değiştirme yöntemidir.
#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://goo.gl/s53ewX
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: