El Ayak Hastalığında Yapılması Gerekenler Neler Banyo Nasıl Yapılır?

Mayıs 15, 2018 0 Comments

El Ayak Hastalığında Yapılması Gerekenler Neler Banyo Nasıl Yapılır? - https://www.sagliklimiyim.com/el-ayak-hastaliginda-yapilmasi-gerekenler-neler-banyo-nasil-yapilir/



El ayak hastalığı olarak da bilinen, el, ayak ve ağız hastalığı genellik 10 yaş altındaki çocuklarda görülen, virüs kaynaklı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Yeni doğanlarda, bebeklerde ve çocuklarda bu durum daha çok ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde meydana gelir. Ancak, yetişkinlerde de bu hastalıkla karşılaşılabilir.


El, ayak ve ağız hastalığı virüs kaynaklı bulaşıcı bir enfeksiyondur.  Bu virüsler, bu hastalığı geçiren kişiyle yakın temasta bulunarak, kirli eller yoluyla veya pis yüzeylerle temas sonucu kişiye bulaşabilir. Aynı zamanda salya, dışkı ve solunum yoluyla da başkalarına geçebilir.



El, Ayak ve Ağız Hastalığı Belirtileri


Çeşitli belirtiler aşağıda listelenmiştir:


  1. Yüksek ateş

  2. Boğaz ağrısı

  3. Ağızda ve dil kenarlarında yara oluşumu

  4. Avuç içinde, kollarda, ayaklarda, bacaklarda ve kalçada döküntü veya kabarcıklar oluşumu

  5. Halsizlik

  6. İştahsızlık

  7. Baş ağrısı

El, Ayak ve Ağız Hastalığı Ne Kadar Sürer?


El ayak hastalığının kuluçka süresi 3-6 gündür, yine bu hastalığa bağlı belirtilerin görülmeye başlaması 3- 6 gün sürebilir. Belirtiler ateşle başlayıp 1-3 gün sürebilir. Ateşten sonra döküntü ve kabarcıklar oluşacak ve bunlarda en az 7 gün sürecektir. İyileşmesi süresi de en fazla 10 gün sürer.


Çocuklarda, Bebeklerde Ve Yetişkinlerde El, Ayak ve Ağız Hastalığı İçin Evde Tedavi Yöntemleri


Sarımsak


Sarımsak çocuklarda el veya ağız hastalıklarının tedavisi için kullanılan en etkili yöntemlerden biridir.  Sarımsağın hastalıklardan kurtulmaya yardımcı olan doğal antibiyotiktir. Sarımsak anti bakteriyel ve virüs öldürücü özelliklerle doludur.  1 diş sarımsağı küçük küçük kesip su ile birlikte çocuğunuza hap gibi içirin. Bebeğiniz ek gıdaya geçtiyse onun yemeklerine de ilave edebilirsiniz. Yahut; 2 bardak suyla birkaç diş sarımsağı 8- 10 dakika kadar kaynatın.  Ocaktan alıp 3-5 dk demleyip için. Sarımsak sadece iyileşme sürecini hızlandırmakla kalmayacak aynı zamanda boğazı da yumuşatacaktır. Eğer biraz lezzetli olmasını isterseniz bu çaya biraz bal ekleyebilirsiniz ancak sarımsağın kanı sulandırma özelliği de olduğundan çocuğunuza içirmeden önce doktora danışın. Ya da birkaç tane sarımsağı ezerek çorbaya ekleyip çocuğunuza yedirebilirsiniz. Bu doğal yol etkili olacaktır.


Hindistancevizi Yağı


Hindistancevizi yağı içinde bulunan mantar önleyici, anti bakteriyel ve virüs karşıtı özelliklerle doğal bir besindir. Bağışıklık sistemi güçlendirerek vücudun hastalık ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur. Bu özellikleriyle elde ayak hastalığına da şifadır. Döküntü ve yaraların olduğu bölgeye günde 2 kez hindistancevizi yağı sürmeniz yeterli olacaktır. Bu yöntem, tahrişi ve kaşıntıyı azaltarak iyileştirmeyi hızlandırır. Ancak, çocuğunuzdaki bu yara ve döküntülerin size bulaşmasını engellemek için uygulama yapmadan önce ve uygulama sonrasında ellerinizi yıkamanız çok önemlidir.


Mürver Çayı


El ayak hastalığı dahil çocuklardaki çoğu hastalık virüs nedeniyle olur. Mürver çayı virüsleri yok etmekte çok etkilidir. Bunun için aktardan mürver çayı alıp çocuğunuza içebilirsiniz. Ancak fazla tüketmekten kaçınmalısınız çünkü aşırı mürver çayı tüketilmesi çocuklarda ishale sebep olabilir.


Meyan Kökü


Boğazdaki ağrıları rahatlatmak ve el ayak hastalığına şifa bulmak için bir diğer etkili yöntem ise meyan köküdür. Meyan kökü, yutak, boğaz ve sindirim kanalındaki balgamları söker.  Meyan kökünü suda demleyip çay yapın ve bundan çocuğunuza içirin. Bu boğazları rahatlatarak acıyı azaltacaktır. Bu aynı zamanda mükemmel bir ağrı kesicidir. Bu yöntemi uygulamadan önce doktorunuza danışın.


Tuzlu Suyla Gargara


Tuzlu suyla gargara yapmak da el, ayak ve boğaz ağrısı, yaraların sebep olduğu ağız rahatsızlıklarını geçirmek için etkili doğal bir yöntemdir. Bunun için sofra tuzunu kullanabilirsiniz. Ancak, etkisini arttırmak için pembe himalaya tuzu kullanılabilir. Himalaya tuzunun ağızdaki ph seviyesini dengelediğinden bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır. Yarım tatlı kaşığı himalaya ya da sofra tuzunu bir bardak su içine katın. Ağızda dolaştırın ve tükürün. Bunu günde birkaç kez tekrarlayın. 


Roobis Çayı


Roobis çayı flavanol, flavanone,  flavonol ve dihydrochalcone gibi bileşenlerini içerir. Bu bileşenler;  virüse karşı savaşır. Buna ek olarak, bu çay; vücuda antibiyotik özelliği sağlayarak bağışıklık sistemini geliştirip hastalıklara ve el, ayak ağız rahatsızlığına sebep olan enfeksiyonları geçirir. Bir tatlı kaşığı roobis otunu 1 bardak suya katıp kanatın. 5-7 dakika kadar demledikten sonra hemen için. Bu çay hem çok yararlıdır ve tatlı tadını çocuklar sevecek ve kolaylıkla içecektir.


Karanfil Yağı


Anti bakteriyel, antioksidan, mikrop öldürücü ve iltihap sökücü özellikleriyle el, ayak ve ağızdaki hastalıklarını geçirmek için ideal bir tedavidir. Birkaç damla karanfil yağını hindistancevizi yağıyla karıştırın ve ağzınızda gezdirin sonrasında tükürün. Bu ağızdaki acıyı azaltır. Yetişkinlerde yaşanan el, ayak ve ağızdaki rahatsızlıklar için en iyi yöntemdir. Ancak çocuk ve gebe kadınlar için kullanılması önerilmez.


El Ayak Ağız Hastalığında Banyo Yapılır mı?


Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın’ın cevabı: (Bu hastalar duş alırken lifli bez, banyo süngerini yaralara temas ettirmemeli, sadece su dökünerek duş almalıdır)


Çocuk Doktoru Halil Akarcan’ın cevabı: El ayak ağız hastalığı banyo için de; duş alınırken yaralar sünger ya da bezle silinmemeli, aşırı bastırarak temizlenmeden kaçınılmalıdır.




#AnneÇocuk, #Diyet, #KadınSitesi, #KadınaÖzelKonular, #MaviKadın, #SaçBakımı, #Sağlık
https://is.gd/HlQM99
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: