Zatürre Belirtileri Nasıl Anlaşılır
Zatürre Belirtileri Nasıl Anlaşılır - https://www.sagliklimiyim.com/zaturre-belirtileri-nasil-anlasilir/
Zatürre, yoğun öksürük, ateş yükselmesi ile nükseden akciğerlerde gelişen virüslerin yol açtığı tedavisi geç kalındığında ölüme kadar götürebilen bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalandığını anlamak çok zor olmamakla birlikte ufak ihmallerin de can aldığı büyük bir gerçektir. Hastanelerde göğüs hastalıkları bölümünde yatan hastaların büyük bir bölümü zatürre sebebi ile yatmaktadır. Zatürre belirtilerinden haberdar olmayan kişiler, bunu basit bir soğuk algınlığı sanarak evde bitkisel tedavi yöntemleri ile ıhlamur limon çayları ile tedavi olmaya çalışmakta ya da daha önce gribal enfeksiyon için kullandıkları bir takım ilaçları eczanelerden temin ederek kendilerini tedavi etmeye çalışmaktadırlar.
var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140)
document.write(‘‘);
(adsbygoogle=window.adsbygoogle
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)
if(td_screen_width < 768)).push();
Toplum olarak doktora gitmeyi çok sevmiyor oluşumuzun hayatımızı bitirme noktasına getirecek bir hastalığa yakalanma ve bu hastalıkları atlatamama risklerini beraberinde getirdiğini çoğu zaman unutmaktayız. Çevremizden duyduğumuz kulaktan dolma yöntemler ile yataklarımızdan çıkmadan iyileşmeyi bekleyen bir yapıya sahip olduğumuz için çoğu zaman hastalıklarımızın tanı ve tedavisinde geç kalmış bulunmaktayız. Sağlıklı olduğumuz günlerin kıymetini hiçbir zaman sağlıklı olduğumuz zamanlarda bilmiyor oluşumuz ve sağlığımıza değer vermiyor oluşumuz nedeni ile çoğu zaman hayatımızı tehlikeye atmaktayız. Bazı hastalıkların tedavi edilmediği takdirde bizleri ölüme götürdüğünün farkında bile olamamaktayız.
Zatürre Belirtileri Nelerdir?
Çağımızın vebası niteliğinde olan zatürre belirtilerini belki de birçok kişi bilmiyordur. Bu sebeple bu yazımızda sizleri belirtiler hususunda biraz aydınlatmak istedik. Gelin hep birlikte maddeler halinde bu belirtileri inceleyelim.
- Öksürük,
- Yüksek ateş,
- Nefes almada güçlük çekme ve nefes alamama,
- Titreme,
- Nefes alma esnasında ve öksürük durumlarında göğüste ağrı hissedilmesi,
- Kalp ritminde bozulma ve taşikardi,
- Yorgunluk ve bitkinlik hali,
- Midede bulanma,
- Kusma
- İshal
Belirtileri ile kendini gösteren bu hastalığın belirtilerinin hepsini birden göreceksiniz diye bir kanun bulunmamaktadır. Bu belirtilerden bir ya da bir kaçını görmeye başladıysanız bunu basit bir soğuk algınlığı ile karıştırmamanız ve en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olmanızda yarar bulunmaktadır. Unutulmamalıdır ki, her hastalığın tedavisi ancak erken teşhis yoluyla olmaktadır. Vücuda giren bir virüs sebebi ile zatürre teşhisi konulmuş belirli bir yaşın üzerindeki kişiler hastalığı kolaylıkla atlatmaktadır. Ancak vücutta oluşan bakteriler sebebi ile nükseden hastalığın tedavisi de belirtileri de çok daha ağır olmaktadır.
Zatürre olduğunuza dair şüpheleriniz olması durumunda sağlık kuruluşuna gitmeli ve burada doktorunuzdan röntgen ve tam kan sayımı tahlili talep etmelisiniz. Bazen doktorlar dahi küçük bir soğuk algınlığı şeklinde değerlendirip yanlış teşhis koyabilmektedirler.
Bu sebeple uzman doktorlara görünmekte ve tam teşekküllü hastanelerde tedavi olmakta fayda bulunmaktadır. Bazı hastaneler zatürre belirtilerini tespit edebilecek nitelikte olmamaktadır. Tıp merkezleri, semt poliklinikleri bu konuda eksik hizmet veren tıbbi birimler arasındadır. Bu sebeple en iyi sonucu ve tedaviyi olabileceğiniz tam teşekküllü bir hastaneye gitmenizde yarar bulunmaktadır.
Zatürre Neden Meydana Gelir?
Yüzyıllardır yaşanan, çok eski çağlarda tedavi yöntemlerinin ilkel olduğu dönemlerde zatürre belirtileri görülse dahi tam olarak sebebi bilinmemekle birlikte tedavisi de yapılmadığı için birçok insan hayatını kaybetmekteydi. Peki, bu hastalık neden olur? Diye hiç düşündünüz mü? Gelin şimdi de zatürre neden olur bunları maddeler halinde inceleyelim.
- Ana sebep bakteri veya virüstür.
- Bakteriler ya da virüsler yeterli olarak temizlenmeyen ellerimiz sayesinde ağız yolu ile ciğerlerimize yerleşmektedir.
- Özellikle gribal enfeksiyon yaşadığımız dönemlerde bakteri veya virüsler vücudumuza daha rahat girmekte ve hızla yayılmaktadır.
- Bazı hastalıklar vardır ki bu hastalıklar da zatürrenin gelişmesine zemin hazırlamaktadır.
- Astım hastalarında, kalp hastalarında, kanser hastaları ve diyabet hastalarında vücut dirençleri oldukça düşük olması hususu ile zatürre daha kolay gelişmektedir.
Dış ortamdan evimize geldiğimizde muhakkak surette ellerimizi ve yüzümüzü yıkayarak kıyafetlerimizi yıkamaya atmalı ve temiz giyecekler giymeliyiz. Dış ortamdan elimize yüzümüze bulaşması muhtemel olan virüslere karşı kendimizi en iyi şekilde korumanın yolu budur.
İş yerlerinde kalabalık ortamlarda çalışıyor olmamız da hastalığa yakalanma riskimizi arttırmaktadır. Kapalı, havasız iş ortamları her zaman için hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
Çocuklarımız da büyük risk taşıyan gruplar içerisindedir. Zatürre belirtilerini çocuklarımızda görmemize neden olan sebeplerin başında okullarda hijyen kurallarına uyulmaması gelmektedir. Çocuk okulda masa ve sıralarda birçok kişi ile aynı ortamda nefes almaktadır. Dolayısı ile çocuklarımızın henüz küçük olan ciğerleri kolaylıkla enfeksiyon kapmaktadır. Öncelikle bir griple başlayıp hızlı bir şekilde vücuda yayılan zatürre mikrobu ile savaşılmak zorunda kalınmaktadır.
Zatürre Tedavi Süreci
Hastalığın teşhis edilmesinin ardından tedavi sürecine geçmek için çok fazla vakit kaybedilmemelidir. Kaybedilen her saniyenin hayatlarımızdan giden saniyeler olduğu unutulmamalıdır. Gerek yetişkinler gerekse çocuklarda zatürre belirtileri görülmüş ise öncelikle teşhis için gerekli tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkikler neticesinde konulan kesin tanının ardından gerekli tedavi süreci başlatılmalıdır.
Antibiyotik kullanımı ancak hekim önerisi ile olmak zorundadır. Bilindiği üzere herhangi bir reçeteniz yok ise eczaneden antibiyotik almanız mümkün değildir. Zatürre tedavisinde kullanılan tek yöntem ise antibiyotik tedavisi olmaktadır. Antibiyotiklerin kullanım sürelerine dakikası dakikasına dikkat etmeniz iyileşme sürecinizi de o oranda arttıracaktır. Tedavinin kesinlikle yarım bırakılmaması gerekmektedir. Yarım bırakılan tedaviler sonucunda hastalık tekrar etmekte ve bu sefer daha ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Hayatımızı tehlikeye atacak hiçbir serüvene girmenin bir anlamı bulunmamaktadır.
Çocuklarda Zatürre Belirtileri Farklı Mıdır?
Büyüklerde olduğu gibi çocuklarda da bir takım belirtiler görülmektedir. Görülen belirtiler yetişkinlerde görülenlerden çok farklı değildir. Biraz daha şiddetli olarak görülüyor olması sebebi ile çocuklar için daha aceleci davranmakta yarar bulunmaktadır. Zatürre belirtilerini görmüş olduğunuz çocuğunuzu acilen hastaneye götürmeniz de yarar bulunmaktadır.
Tıbbın halen gelişmediği, ilkel yöntemler ile teşhis ve tedavilerin uygulandığı çoğu ülkelerde geç kalınmış tanı sebebi ile halen daha milyonlarca çocuk zatürre sebebi ile hayatını kaybetmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu durum daha farklı olup, insanlar daha bilinçli ve tıbbi merkezler daha donanımlı bir durumdadır. Bu sebeple gelişmiş ülkelerde bu vakalarda görülen ölüm oranları daha düşük olmaktadır.
var td_screen_width=window.innerWidth;
if(td_screen_width >=1140)
if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)).push();
if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)).push();
if(td_screen_width < 768)).push();
#ÇocuklardaZatürreBelirtileriFarklıMıdır, #ZatürreBelirtileriNelerdir, #ZatürreNedenMeydanaGelir, #ZatürreTedaviSüreci
https://is.gd/dYcsLB
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: