Teknolojinin İnsan Sağlığına Zararları

Mayıs 21, 2018 0 Comments

Teknolojinin İnsan Sağlığına Zararları - https://www.sagliklimiyim.com/teknolojinin-insan-sagligina-zararlari/




Günlük hayatımızda kullandığımız teknolojik ürünlerin sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Teknoloji doğru kullanıldığı sürece oldukça yararlıdır. Ancak teknolojinin amacı dışında kullanılması beraberinde birden çok sorun getirmektedir. Evimizdeki küçük ev aletlerinden, her gün, her saniye elimizde tuttuğumuz cep telefonlarına kadar o kadar çok teknolojiye maruz kalmaktayız ki bunun çoğu zaman farkına dahi varamamaktayız. Teknolojinin zararları düşünüldüğünde, hayatımıza müdahale eden kötü bir düşmandan farksız olmadığını anlıyoruz. Ancak bunu anlamak bazen yıllarımıza mal oluyor, bazen ise sağlığımıza ve ömrümüze mal oluyor.


Teknolojik Küçük Ev Aletlerinin Zararları



var td_screen_width=window.innerWidth;

if(td_screen_width >=1140)

document.write(‘‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width < 768)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle


7 den 77 ye herkes teknoloji mağduru olmaktadır. Bayan, erkek, çocuk herkes teknolojik ürünleri kullanmaktadır. Evimizde kullandığımız küçük ev aletleri o kadar çeşitlenmiştir ki artık her şeyi makinelerle yapmakta olduğumuz fark ediyoruz. Eskiden büyüklerimiz yoğurdu sütü kaynatıp tencerelerde mayalarken, yeni nesil bir yoğurt mayalama işini dahi makinelere yaptırmaktadır. Yumurtalık suda kaynatıldığı dönemlerden yumurta pişirme makinelerine, ninelerimizin leğenlerde yoğurdukları ekmeklerin yerini, ekmek yoğurma ve pişirme makineleri, eski meyve sıkacaklarının yerini, katı meyve sıkacakları almıştır. Bu durum yeni nesli git gide tembelliğe sürüklemektedir. Teknolojinin zararlarından en çok etkilenen kesimin yeni nesil olduğunu söylemek oldukça mümkündür.


Telefon Kullanımının Sağlımız Üzerine Olumsuz Etkileri



Yıllar önce telefonun hayatımıza girmesi ile iletişim sorunumuz çözülmüştü. Çok eski yıllarda evlerde telefon bulunmamaktaydı. İletişim hizmetini postaneler vermekteydi. Ancak zamanla teknoloji ilerledi ve ev telefonları ile sokaklarda jetonlu ve kartlı telefonlar türedi. Tam bu duruma adapte olmuşken bu seferde cep telefonları çıkmaya başladı. Cep telefonlarının ilk modelleri tuşlu ve antenli modellerdi ve öyle herkeste de bulunmazdı. Sadece iletişim ve mesajlaşma için kullanılmakta, dijital ortamda mms adı verilen iletim yolu, kameraya sahip olan telefonlar ile de fotoğraf gönderimi yapılmaktaydı.


Cep telefonu sektörü hızla gelişme göstererek önce birçok operatör kurularak çekim alanları konusunda rekabet piyasası oluştu ve bu durum beraberinde yeni ve üst model telefonların üretilmesine yol açtı. Zamanla telefon modelleri fazlası ile gelişmiş ve günümüzde kullanılan android özellikteki akıllı telefonlara geçilmiş oldu. Teknolojinin asıl zararları ise bu modellerin gelişimi ile daha da hissedilir hale gelmiştir.


Cep telefonu kullanma yaşı 4 yaşından 80 yaşa kadar her kesime ulaşmış durumdadır. Özellikle bebekler cep telefonlarından açılan çizgi filmler sebebi ile ellerinde sürekli bu teknolojik aletlerle gezmekteler. Genç nüfus ortaokul ve lise çağlarındaki öğrenciler ise anlık mesajlaşma, fotoğraf çekimi, video çekimi, sosyal medya kullanımı konusunda oldukça bağımlı hale gelmişlerdir. Artık prize bağlı hayatlar yaşanmaya başlanmıştır. Teknolojik bağımlılık tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır. Bağımlılık hastalığının haricinde, teknolojinin zararlarından sağlımızı tehdit eden konuları birkaç maddede özetlemekte yarar bulunmaktadır.


  • Cep telefonlarının yaymış olduğu radyasyon beyin fonksiyonlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

  • Unutkanlık ve beyin tembelliğine yol açmaktadır,

  • Cep telefonlarında kulaklık ile dinlenen yüksek sesteki müzikler kulak zarına zarar vermektedir.

  • Sürekli bakılan akıllı telefon ekranları sayesinde görme bozuklukları oluşmaktadır.

  • Gömlek ve mont ceplerinde taşınan telefonların göğüs kanseri ve kalp krizine sebep olduğu bilinmektedir.

  • Cep telefonu bulunan ortamda uyunması, gece boyunca şiddetli radyasyona maruz kalarak yorgun olarak uyanmaya yol açmaktadır.

  • Prizde kullanılan cep telefonları patlama riski ile karşı karşıya kalmakta, patladığında ciddi yanıklara yol açmaktadır.

Sağlığımızı bu derece tehdit eden cep telefonları hayatımızın her anında bizlerle olmaya devam etmektedir. Müzik dinlerken, haber okurken, sosyal medya kullanırken, okula giderken, işe giderken, uyurken her anımızda yanımızdan ayırmadığımız cep telefonlarının teknolojinin zararlarından en büyüğünü oluşturduğunu bildiğimiz halde son derece fazla bir şekilde kullanımına devam etmekteyiz.


Cep Telefonlarının Yanlış Kullanımı Öldürüyor



Cep telefonlarını amacına uygun kullandığımız sürece ve dikkatli olduğumuz sürece faydalı teknolojik aletler arasında olabilir. Peki, cep telefonlarını nasıl dikkatli ve amacına göre kullanabiliriz? Bu konu üzerinde biraz durmakta yarar bulunmaktadır. Cep telefonunu nasıl amacına uygun kullanabileceğimiz konusunu maddeler halinde incelemekte yarar bulunmaktadır.


  • Telefonunun iletişim için kullanılan teknolojik bir alet olduğunu unutmamalıyız.

  • Cep telefonları ile iletişim sağlamanın asıl amacı birbirinden haberdar olmak olduğu için uzun saatler boyunca sohbetlerin yapılması kulak sağlığı ve beyin sağlığını olumsuz etkilemektedir. Birbirimizden haberdar olmak için maksimum 5 dakikalık sürelerde görüşme yapmak uygundur.

  • Sosyal medyayı makul mantıklı sürelerde kullanmak bağımlılığın oluşmaması için atılacak önemli bir adım niteliğindedir.

  • Cep telefonları ile yüksek sesli ve uzun süre müzik dinlememek kulak sağlığımızın korunması için önem arz etmektedir.

  • Cep telefonları ile şarja takılı ile konuşmamak, müzik dinlememek gerekmektedir. Şarja takılı olarak müzik dinleyerek uyuya kalmak sürekli olarak elektriğe maruz kalmaya yol açmakta, patlayan telefonlar sayesinde ölümle sonuçlanan vakaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Teknolojinin zararları hususunda bilinçli olmak ve bu zararları en aza indirmek adına dikkatli davranmakta yarar bulunmaktadır.


Teknolojinin Çocuklar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?



Çocuklarımızı her türlü zarardan korurken, onları koruyamadığımız en büyük zararı görmezden gelmekteyiz. Küçük bebeklerden 18 yaş aralığındaki çocuklarımıza kadar hepsinin elinde bir cep telefonu bulunmaktadır. Bu durum çocukların tembelleşmesine, bağımlılık derecesine gelmesine, vücut sağlıklarının bozulmasına, kalp sağlıklarının ve beyin sağlıklarının olumsuz etkilenmesine sebep olmaktadır. Cep telefonu kullanımına bağlı olarak küçük yaştaki çocukların dahi kalp krizi yaşamaya başladıkları bir zamana gelmiş bulunmaktayız. Çocuk ağlıyor diye eline cep telefonu tutuşturmak yerine çocuğunuzu, çocukluğumuzdaki geleneksel oyuncaklarla ve oyunlarla oyalamayı başarmak önemli bir husustur. Teknolojinin zararları ile çocukların anlık üzüntülerini rahat atlatabileceğinizi, ancak ömürlük bir rahatsızlığa yakalandığında sizlerin de ömür boyu üzüntü yaşayabileceğinizi aklınızdan çıkarmamanız gerekmektedir.



var td_screen_width=window.innerWidth;

if(td_screen_width >=1140)

document.write(‘‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=1019&&td_screen_width < 1140)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width >=768&&td_screen_width < 1019)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle

if(td_screen_width < 768)

document.write('‘);

(adsbygoogle=window.adsbygoogle



#CepTelefonlarınınYanlışKullanımıÖldürüyor, #TeknolojikKüçükEvAletlerininZararları, #TeknolojininÇocuklarÜzerindekiOlumsuzEtkileriNelerdir, #TelefonKullanımınınSağlımızÜzerineOlumsuzEtkileri
https://is.gd/4uBt3O
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: