Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi

Temmuz 29, 2018 0 Comments

Bacak Uyuşması Nedenleri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/bacak-uyusmasi-nedenleri-ve-tedavisi/


Bacak uyuşması genellikle; bir bölgeye kan akışının düzgün sağlanamamasından ya da sinir hasarlarından kaynaklanır. Bacak uyuşması ayrıca enfeksiyon, iltihaplanma, travma ya da başka bir nedenden kaynaklanabilir.


Bacak uyuşması genellikle hayati bir tehlike oluşturmamakla beraber felçle ya da tümörle meydana gelmiş olabilir. Birkaç dakikadan uzun süren ya da tekrarlayan bacak uyuşması başka bir hastalığın belirtisi olabileceğinden tıbbi yardıma başvurulması önerilir. Uyuşmaya, mesane ve bağırsak kontrolü yitimi, kafa karışıklığı, bacakta kuvvet kaybı gibi başka bir belirti de eşlik ediyorsa acil tıbbi yardım alın.








Bacak Uyuşması Nedenleri



Zayıf Kan Dolaşımı

Sağlıksız beslenme, hareket eksikliği ve sigara gibi etkenlerle kan dolaşımı kötüleşebilir. Bu durumda kollarda, bacaklarda ve ayaklarda uyuşma ortaya çıkabilir.






Vücuttaki kan akışı başka nedenlerle de bozulabilir. Bunlardan bazıları şöyledir:


  • Arterler ve damarlarda düğümlenme

  • Buerger hastalığı (damar ya da arterlerde pıhtılaşma)

  • Derin damar trombozu

  • Aşırı soğuğa maruz kalma

  • Preferik arter hastalığı (damarları yağ veya kolesterolün tıkamasıyla oluşan sirkülasyon bozukluğu)

Ortopedik Nedenler

Ortopedik zararlar bacak uyuşmasına neden olabilir:


  • Kan Akışını Engelleyecek Pozisyonda Oturma

  • Bacaklarınızı bükerek ya da kan akışını engelleyecek şekilde oturduktan sonra ya da uzun süre bisiklet kullanımının ardından bacaklarda ve/veya kalçada uyuşukluk oluşabilir. Bu uyuşma hissi birkaç dakika içinde geçer.

  • Kalça hasarı/ yaralanması

  • Kırıklar ya da çok sıkı sargı veya alçı

  • Dejeneratif disk hastalığı

  • Bel fıtığı

  • Osteoproz

Bacak uyuşmasına bazen iğne batmasına benzer parestesi denen bir acı eşlik eder. Parestesi durumunda özellikle geceleri uyuşukluk şiddetlenir.


Sinirlerin zarar görmesi

Bacak uyuşması genelde değişen seviyelerde sinirlerin zarar görmesinden kaynaklanır. Sinirlerde oluşan basınç veya zarar bacak uyuşmasına neden olabilir:


  • Diyabetik nöropati

  • Ağır metal zehirlenmeleri

  • Tiroid hastalıkları

  • Omurilik yaralanması veya tümörü

  • Alkol ve Sigara Tüketimi

  • Aşırı alkol ve sigara tüketimi sinir hasarına ve ilerleyen zamanlarda his kaybına neden olabilir.

  • Vitamin Eksikliği

  • Dikkatsiz beslenme ve vitamin eksikliği (özellikle B grubu vitaminleri) vücudun değişik bölgelerinde karıncalanma ve hissizliğe neden olabilir.

Felç

Bacaklarda uyuşma normalde sadece duyu kaybından ibarettir fakat felçten kaynaklanıyorsa his kaybının yanında hareket kabiliyetinde de azalma görülür.


Multipl Skleroz (MS Hastalığı)

Bacak uyuşması bacakların birinde ya da ikisinde birden görülebilir. Tek bacakta görülen uyuşma genelde bölgesel bir rahatsızlıktan kaynaklanırken ikisinde birden olduğunda multipl skleroz gibi daha sistemik bir rahatsızlığa işaret eder. Multipl skleroz; otoimmün bir hastalıktır yani bağışıklık sisteminin kendi vücut hücrelerine saldırmasıyla oluşur. Multipl sklerozda bağışıklık sistemi çevresel sinirlerin kılıflarına saldırır. Bundan kaynaklanan hasar vücudun herhangi bir bölgesinde uyuşmaya neden olur. Hasar gittikçe artar ve geri döndürülemez. Uyuşma önceleri hafif ve aralıklıdır ama gittikçe şiddetlenir.







Bacak Uyuşması Tedavisi



Bacak uyuşması; kısa sürede iyileşmediği, tekrarladığı ve başka belirtilerle beraber görüldüğünde tıbbi yardım gerektirir. Bunun dışında uyuşmayı hafifletmek için evde uygulayabileceğiniz bazı yardımcı tedaviler mevcuttur.


Hayat Tarzında Değişiklikler

Bacak uyuşmasının en yaygın nedenlerinden birisi zayıf kan dolaşımıdır. Bu yüzden kan dolaşımını bozan sağlıksız beslenme ve hareket eksikliğinden kaçınmak gerekir. Doymuş yağ ve kolesterol açısından yüksek yiyecekleri azaltın. Günde en az 30 dakika yürüyüş yapın.


Isı Uygulaması

Uyuşuk bacak ve ayak üzerine uygulandığında sıcak hissi kas ve sinirleri rahatlatacağından uyuşukluğun azalmasına yardımcı olur. Bir ısı torbasına ya da kumaşla kapladığınız pet şişeye sıcak su doldurup günde birkaç kez uyuşuk bölgeye beş dakika süresince narin bir biçimde uygulayın.


Masaj

Dolaşımı düzenlemek için uyuşan bölgeye hafif masaj uygulanabilir.


Hareket

Uyuşan bacağı hareket ettirmek dolaşımı düzenleyip uyuşukluğun azalmasına destek olur.


Vitamin ve Mineral Desteği

Vücuttaki kalsiyum, sodyum ve potasyum düzeyleri anormalleştiğinde bacaklarda uyuşma görülebilir. B ve B-12 vitamin eksikliklerinin de uyuşukluğa katkısı olabilir. B-12 vitamini metabolizma için önemlidir ve sistemin düzgün işlemesine destek olarak akyuvar oluşumuna katkıda bulunur.


Ayrıca C vitamini de vücuttaki sirkülasyonu düzene sokacağından bu sebeple oluşan uyuşukluğu azaltmaya yardımcı olabilir.


Bitkiler

Dolaşım bozukluklarını giderici ginkgo gibi bitki ve otlar uyuşmaları azaltmaya destek olarak kullanılabilir. Fakat aktarlardan bu tip otları alıp kullanmadan mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


Kıyafet

Çok sıkı ve dar kıyafetlerden uzak durun.


Yastık Desteği

Uyuşukluk disk kaymasından kaynaklanıyorsa dizlerin altına yumuşak bir yastık koyarak uzanın ve geceleri dizlerinizin arasına yastık koyarak yatın.






Sigara ve Alkolü Bırakma

Alkol ve sigara tüketiyorsanız bırakın ve kullanımından sakının.





#BacakUyuşmasıNedenleri, #BacakUyuşmasıNedenleriVeTedavisi, #BacakUyuşmasıTedavisi
https://is.gd/iVvTOi
Sagliklimiyim.Com

Sagliklimiyim.Com Ne Kadar Saglikliyim

0 yorum: