Kortikol Kist Belirtileri ve Tedavisi
Kortikol Kist Belirtileri ve Tedavisi - https://www.sagliklimiyim.com/kortikol-kist-belirtileri-ve-tedavisi/
Kortikal kist, çok yaygın bir böbrek kisti türüdür. Böbrekte, renal kortekste yer aldığı için kortikal kist adı verilmiştir. Böbreğin dışına doğru büyüyen sıvı dolu bir kese halindedir. Bir veya birden fazla kese olabilmekle birlikte, bunlar sadece bir böbreğinizde ya da iki böbreğinizde birden de ortaya çıkabilmektedir.
Kortikal kistin sebeplerini ve belirtilerini anlamak, tedavisi açısından faydalı olacaktır. Eğer kortikal kist teşhisi yapıldıysa bilmeniz gereken temel bilgiler şunlardır:
Kortikal Kist Belirtileri
Çok küçük boyuttaki kist hiçbir probleme sebep olmamakla birlikte, başka bir sebep dolayısıyla yapılan rutin muayene sonucunda farkedilebilir. Kist büyüdükçe, yanlarda ya da sırtınızda genellikle aşağıya doğru yayılan bir ağrı hissetmeye başlayabilirisiniz. Bu ağrı genellikle keskin olmayıp donuk bir ağrıdır. Yeterinde büyük olduğu zaman, elinizle karnınıza bastırdığınızda kisti hissetmeniz mümkündür. İdrarınızda kan ya da baloncuk fark edebilirsiniz. Ayrıca yüksek tansiyon problemleri de yaşayabilirsiniz.
Kortikal Kistin Nedenleri
Kortikal kiste neyin sebep olduğunun tam olarak kimse bilmemektedir. Enfeksiyon, yaralanma veya genetik sebeplerden kaynaklanıyor olabilir. Bilim adamlara göre, bu durum erkelerde kadınlara oranla daha fazla ortaya çıkmakla birlikte, yaş ilerledikçe bu hastalığa yakalanma riski artmaktadır.
Kortikal Kist Tedavisi
Neyse ki bu kistleri tedavi etmenin birçok yolu vardır. Bu yöntemlerin bazıları tek başına etkili olurken, bazıları da diğer yöntemlerle birlikte uygulandığından faydalı olabilmektedir.
Doğal Tedaviler
Bu doğal yöntemlerin faydası görülmekle birlikte, diğer yöntemlere göre daha uzun sürede sonuç alınır.
Beslenme ve Hayat Tarzı Değişikliği: Beslenme alışkanlığınızı değiştirmeniz, kistin ne kadar süre kalacağı ya da ne zaman nüksedeceğini etkiler. Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden, uyarıcı etkisi olan kahve, soda gibi içeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalısınız. Sigara ve alkol da böbrek ile ilgili problemleri artırdığı için ikisinden de tamamen uzak durmak mantıklı olacaktır.
Sodyum Alımını Azaltın: Kist, yüksek tansiyona sebep olduğu için, sodyum alımınızı azaltarak daha kötü duruma gitmesine engel olabilirsiniz. Sodyum açısından düşük bir beslenme, böbrek üzerindeki baskıyı azaltarak kistin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Tıbbi Tedaviler
Kortikal kist ile başetmenizde size yardımcı olabilecek birçok tıbbi tedavi yöntemi vardır.
Düzenli Kontrol: Eğer kist küçükse ve herhangi bir şikayete yol açmıyorsa, doktorunuz 6 ay ya da 1 yıl sonra tekrar gelmenizi söyleyebilir. Yavaş büyüyen kistler, sizi rahatsız edecek büyüklüğe erişene kadar uzun süre vücudunuzda kalabilir.
İlaçlar: Bu hastalık için verilen ilaçlar genellikle kisti tedavi etmeye yönelik olmayıp, şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Doktorunuz,tedavi planı yaparken, antibiyotik ve ağrı kesiciler verebilir.
Delme: Bu basit işlemde kist içine iğne sokularak içindeki sıvı boşaltılır. Büyümesini engellemek içinse içine alkol enjekte edilir. Fakat kist sonunda yine sıvı ile dolabilir ve işlemin sürekli tekrar edilmesi gerekebilir.
Laparoskopik Soyma: Bu işlem daha ciddi bir prosedür olup, kistin açılarak iki ucunun yakılması ile yapılır. Hastanede bir gece kalmanız gerekir.
Çin İlaçları: Bu doğal tedavide, küçük paketlere konulan ilaçlar böbrek üzerine konularak, deri üzerinden yavaşça emilip kisti küçültmesi amaçlanır. Bu yöntem birkaç seans gerektirmekle birlikte, zararsız olduğu için ameliyat istemeyen yaşlı hastalarda uygulanır.
#KortikalKistBelirtileri, #KortikalKistTedavisi, #KortikalKistinNedenleri, #KortikolKistBelirtileriVeTedavisi
https://is.gd/pBnZV7
Sagliklimiyim.Com
0 yorum: